latinica | ћирилица

БОРИСЛАВ УМИЋЕВИЋ, ВЛАСНИК „УМ-ИНГ”-а, О РАДУ ФИРМЕ И АНГАЖОВАЊУ У ЗРЕЊАНИНСКОМ ПОСЛОВНОМ КРУГУ И УДРУЖЕЊУ „КОРЕНИ”

10.12.2019

Уверен сам да ће наш Зрењанин у блиској будућности бити поново регионални индустријски центар што подразумева и побољшање свих других услова и садржаја за квалитетан и леп живот у њему. То је једини начин да задржимо младе људе и да им пружимо перспективу и будућност – каже Умићевић

Породична компанија „УМ-ИНГ” доо (Умићевић инжењеринг) основана је у нашем граду пре 15 година. Седиште се налази у Индустријској зони Багљаш аеродром бб. Захваљујући успешном пословању фирма се развијала и расла тако да је то данас систем од три правна субјекта: „УМ-ИНГ” доо, „Петкус инжењеринг” доо и „Петкус процес контрол” доо. У том систему је данас запослено око 50 радника.

Компанија успешно обавља радове у земљи и све више у иностранству. Мимо држава из окружења, послују у Русији, Украјини, Казахстану, Катару, Либану, Етиопији. Више о раду предузећа разговарали смо са Бориславом Умићевићем, власником „УМ -ИНГ”-а.

Иза вас су године рада, труда, залагања и великих успеха. На чему почива основна делатност компаније?
– Поносимо се чињеницом да у нашем систему ради 16 високообразованих стручњака разних профила: машински и електро-инжењери, дипломирани математичари, хемичари, економисти. Основна делатност система може се поделити у две оквирне групе пословања. Прва обухвата консалтинг, инжењеринг, заступање страних фирми и трговину у области уљарске индустрије што обавља „УМ-ИНГ” и пројектовање, инжењеринг, производњу опреме и извођење монтажних радова у областима складиштења житарица (силоси, сушаре, линије чишћења, транспортна опрема) дорадних центара за семенску робу свих врста, фабрике сточне хране свих врста. Ову групу послова изузетно успешно обављају „Петкус инжењеринг” и „Петкус процес контрол”.

Недавно сте се одлучили да купите нови део парцеле. Шта ће се градити на њој?
– Средином прошле године донели смо одлуку о куповини дела парцеле до наше локације површине око 6.000 метара квадратних. Сада смо у фази прибављања грађевинске дозволе и почетка изградње наше четврте производне хале. На поменутој парцели постоје услови да се у перспективи, мимо започете, могу изградити још две хале од око 1.000 квадратних метара. Наша фирма врло добро схвата да мора да улаже у кадрове који носе развој, као и у усавршавање постојећих и нових процеса. Паралелно мора да се инвестира у набавку савремених машина и опреме, ако се жели успех на тржишту где је јака конкуренција, и где су присутне велике и снажне западне компаније. У том циљу смо одлучили да кренемо у изградњу четврте производне хале у којој планирамо да изградимо и пилот постројење где би тестирали наше нове производе и технолошке линије.

Ако желите да остварите успех на тржишту у послу којим се бавите шта морате да урадите?
– Пре свега треба помно да пратимо шта се ново догађа у свету у области вашег рада, анализирамо услове на тржишту и на основу тога да градимо стратегију опстанка и успеха. Осим тога, морамо непрестано да улажемо у развој нових процеса, технологија и опреме, да имамо врхунски тим пројектаната способних за нове изазове, као и добару екипу конструкора који могу пројектна решења, као и резултате развоја и испитивања, да унесе у документацију за израду опреме. Потребно је поседовати добро опремљену радионицу са квалитетним машинама и врхунским кадром који ради у њој. Све речено подразумева да се систематски и упорно ради на смањењу и отклањају грешака у реализацији свих фаза процеса рада у фирми, праћењу, смањењу и оптимизацији свих трошкова, оптималном коришћењу расположивих капацитета и ресурса фирме. У стратешкој жељи и намери да наш систем постане регионални лидер у послу којим се бавимо, и даље ћемо улагати у развој фирме, свесни да без инвестирања нема опстанка.

Зрењанин све више улаже у индустријске зоне које се проширују. Колико је то важно за привреду, младе људе и будућност?
– Врло сам задовољан што се наш град, отварањем индустријских зона и стварањем добрих услова за улагања, последњих година интензивно развија. Окружење, привредни амбијент и сарадња са локалном самоуправом из године у годину је све боља. Уверен сам да ће наш Зрењанин у блиској будућности бити поново регионални индустријски центар што подразумева и побољшање свих других услова и садржаја за квалитетан и леп живот у њему. То је једини начин да задржимо младе људе и да им пружимо перспективу и будућност.

Колико је амбијент важан?
– Амбијент у којем живите и стварате је врло важан за сваког грађанина и привредника. Исто тако, свако од нас треба да, на неки начин, допринесе, адекватано позицији и могућностима, да се тај амбијент побољша тако да нам свима буде боље.

Члан сте и Зрењанинског пословног круга (ЗРЕПОК). Колико сте ангажовани у тој организацији?
– Удружење привредника ЗРЕПОК у свом раду, између низа других активност, велику пажњу посвећује управо овој димензији културног и хуманитарног деловања у животу града што ме као члана посебно мотивише да колонију очувамо. На челу најјачег дела фирме „Петкус инжењеринг” налази се мој син Марко Умићевић као директор и врло је успешно води, а уједно и координира целим системом. Иако сам од 2017. године пензионер, и даље сам запослен и активно радим у фирми, али све више осећам потребу за неким личним ангажовањем општег карактера.

Од недавно сте изабрани за председника Удружења „Корени”. Која је ваша улога?
– Процене говоре да у свету има око 11.000.000 Срба и људи који су пореклом Срби. У нашој земљи данас живи око 6.000.000 Срба. Непроверен, али условно тачан податак је да наша права дијаспора броји око 2.500.000 људи чија је просечна старост око 35 година, док је у земљи то, нажалост, 45 година. Још тужнији податак је да једна трећина становништва има преко 65 година.
Последњих година из земље одлази много високообразваних младих људи, махом лекара, инжењера, програмера и разних других професија, а у земљу се вратило свега 250.000 људи, а и велико је питање које старосне и образовне структуре.
Мисија и визија Удружења „Корени” је покушај да се нешто уради како би се одлазак младих зауставио или бар смањио, али и да се са онима који су отишли успоставе и одрже чврсти контакти са жељом и деловањем да се врате у матицу земљу. Многи од нас у породици имају најмилије у иностранству. Ја сам један од тих и жеља ми је да покушам да са позиције обичног грађанина дам лични допринос решавању овог великог проблема. На оснивачкој скупштини Градског одбора Удружења „Корени” изабран сам за председника, трудићу се да оправдам указано поверење на радост свих нас.

 

УМЕТНИЧКА КОЛОНИЈА

Покровитељ сте уметничке колоније која окупља најзначајније зрењанинске сликаре? У чему се огледа културни значај овакве манифестације?
– Прошле године смо као вишегодишњи покровитељ ликовне колоније одржали, благодарећи подршци наших угледних суграђана, врло успешну изложбу и аукцијску продају слика из легата колоније. Сав добијени новац – око 600.000 динара донирали смо одељењу неонатологије Опште болнице „Ђорђе Јоановић” са жељом да се побољшају услови за наше нове мале суграђане. Колонија и даље живи, ове године одржана је шеста по реду, а учествовало је осморо ликовних уметника из Зрењанина и околине. Жеља нам је да то постане традиција и да заузме трајно место у културном животу нашег средине.

Извор: Лист Зрењанин

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија