latinica | ћирилица

БОРИСЛАВ УМИЋЕВИЋ КОМЕНТАРИШЕ МЕРЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ ЗА ПОДРШКУ ПРИВРЕДИ

28.04.2020

Помоћ усмеравати онима којима је најпотребнија

Није ми јасно шта се жели постићи мером директне помоћи од 100 евра свим пунолетним грађанима. Мислим да је дубоко неправедно једнако дати онима који немају ништа и онима којима ова сума ништа, или веома мало значи, а којих је највише – каже Умићевић

У овом тренутку је немогуће сагледати све последице које ће на економију и друштвени живот оставити пандемија корона вируса. Када ово велико зло прође, анализираћемо шта се догодило, да ли је могло другачије да се поступи, какве су и колико далекосежне стварне последице. Сада је најважније да из ове битке која је у пуном јеку изађемо са што мање губитака и са што је могуће мањим последицама – сматра Борислав Умићевић, власник и директор компаније „УМ-ИНГ” (Умићевић инжењеринг).

Наш саговорник наглашава да подржава мере које је држава донела за помоћ привреди и ублажавање последица пословања предузећа насталих због епидемије.

– Треба водити рачуна о томе да све привредне гране ни приближно нису пођеднако угрожене новонасталом ситуацијом. На основу тога и помоћ треба приоритетно усмеравати онима којима је она најпотребнија. Према ономе што се сада може сагледати то су: транспорт, туризам, угоститељство, разне врсте услуга, као и низ других делатности – каже наш саговорник.
Умићевић процењује да је добро то што ће се мера привременог мораторијума на исплату дивиденди селективно примењивати само на фирме које се буду појавиле као корисници мера подршке привреди.

– Искрен да будем, није ми јасно шта се жели постићи мером директне помоћи од 100 евра свим пунолетним особама. Мислим да је дубоко неправедно једнако дати онима који немају ништа и онима којима ова сума ништа, или веома мало значи, а којих је највише. Са друге стране, у буџету државе настаће велика празнина која се на неки начин мора надоместити – истиче Умићевић и додаје да подржава повећање плата здравственим радницима који, како наглашава, заслужују и много више, али у складу са реалним могућностима којима држава сада располаже.

У оквиру Компаније чији је власник Борислав Умићевић послују три правна субјекта: „УМ-ИНГ” ДОО, „Петкус инжењеринг” ДОО и „Петкус процес контрол” ДОО. Фирме раде у две смене. Како каже први човек Компаније, сви запослени су здрави и ниједан радник није отпуштен. Предузете су све мере дезинфекције и заштите, а делу запослених омогућен је рад од куће.

Пројектовање, припрема и производња се у овој фирми одвијају према плану. Радови на монтажи, на више локација у земљи и иностранству, требало би да крену почетком маја, па ће велики проблем настати ако се до тада не укине ванредно стање и ограничење кретања. Посебно брине када ће се поново отворити границе земаља чланица ЕУ где имају уговорене велике послове.

– Све у свему, имајући у виду тежину ситуације у којој се налазимо, за сада добро функционишемо. Са нестрпљењем и оптимизмом очекујем крај ових мука. Иначе, као запослени активни пензионер који има више од 65 година поштујем, али лично врло тешко прихватам, меру кућног притвора, не улазећи у њену неопходност и оправданост и једва чекам да свему овоме дође крај – закључује Борислав Умићевић.

 

ВРАТИЛИ РАДНИКЕ ИЗ ЕТИОПИЈЕ

– Имали смо много проблема са враћањем осморице радника са градилишта у Етиопији. На срећу, успели смо, не обазирући се на трошкове, да им обезбедимо трансфер од Адис Абебе до Истанбула, као и привремени смештај у Истанбулу, а затим и повратак летом за Београд у организацији Владе Србије. Имамо велике уговорене пројекте у реализацији и углавном су то извозни послови. За сада, немамо проблема са набавком репро материјала, што је у нашем послу стратешка функција, као ни са текућом ликвидношћу фирме. За сада, редовно измирујемо све доспеле обавезе – искрен је Умићевић.

Извор: Лист Зрењанин

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија