latinica | ћирилица

ВИСОКА ФРАНЦУСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ПРИЛИКОМ ПОСЕТЕ ЗРЕЊАНИНУ ОБИШЛА ФИРМУ ЧЛАНИЦУ ЗРЕПОКА - МЛЕКОПРОДУКТ

21.06.2018

Висока делегација Амбасаде Француске посетила је данас Град Зрењанин, а на свечаном пријему угостио их је градоначелник Чедомир Јањић са сарадницима. Током разговора истакнуто је да постоји велики потенцијал за развој сарадње између Зрењанина и Француске, нарочито у областима економије, културе и образовања. Француски институт у Србији је званични оператер за културу и образовање Амбасаде Француске у Србији и стоји на располагању локалној самоуправи са циљем јачања пословних и пријатељских веза. Делегацију је предводио директор Француског института у Србији и саветник за сарадњу и културу Амбасаде Француске Жан Батист Кизен.

– На данашњем радном састанку са српским колегама утврдили смо који су то кључни потенцијали, и разговарали на теме које дају веће могућности за сарадњу. У домену културе акценат ће бити на француским филмовима за које влада велико интересовање међу Зрењанинцима. На плану образовања ћемо подићи ниво сарадње, јер доста деце у школама учи француски језик. Једна од њих је и Зрењанинска гимназија. Тема о којој смо такође разговарали је и сећање на Први светски рат чију стоту годишњицу од завршетка планирамо да обележимо на свечан начин – наводи Жан Батист Кизен.

Истакнута је и економска сарадња која ће се проширити. Сада у Зрењанину раде компаније у француском власништву „Млекопродукт“ и „Новарес“ (Мекапласт).

Градоначелник Јањић предочио је гостима потенцијале које Град Зрењанин са околином нуди.

Навео је да се Зрењанинци не могу похвалити добром приватизацијом, али да је „Млекопродукт“ један од светилијх примера фабрике која је путем приватизације спасена од пропадања.

„Мекапласт“ запошљава нове раднике и проширује своје капацитете што је друга добра вест.

– У слободној зони где је и „Мекапласт“ очекујемо проширења, нове инвестиције и нова радна места. У домену културе са Амбасадом француске сарађујемо дуги низ година, те смо се договорили шта ћемо да проширимо од садржаја. Надам се и сарадњи Зрењанинске гимназије и Француског института у Новом Саду као и размени искустава ђака и студената – истакао је градоначелник Јањић.

ИЗВОР: Лист Зрењанин

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија