latinica | ћирилица

Годишњица ЗРЕПОК-а

20.01.2023

Годишњице су лепе прилике за подсећања на дане развоја. Лепше је када се на наш успех осврнемо у друштву које прати и подржава наш рад. Због ситуације са Ковидом били смо принуђени да направимо паузу, стога нисмо две године уназад организовали коктел, међутим нисмо стали са радом и са активностима, већ смо се прилагодили времену и условима. За 13 година, колико постојимо и радимо, остварили смо више значајних резултата. Спроводимо друштвено одговорне акције, али уједно радимо и на оснаживању наших чланова. Поносни смо на константан раст наших фирми чланица али и на ширење ЗРЕПОК-а. Зрењанински пословни круг постао јачи за једног новог члана. ЗРЕПОК-у се придружио господин Драган Ристић, оснивач фирме „Патрол 023“ Зрењанин

Драган Ристић, нови члан ЗРЕПОК-а

Патрол 023 једна је од водећих домаћих компанија у сектору приватне безбедности чији је начин организације и рада заснован на полицијско-војним основама.
Кoмпанија Патрол 023 данас послује на целој теритoрији Србије са више стотина запослених службеника обезбеђења. Учествује у многим хуманитарним акцијама и друштвено је одговорна компанија.


У жељи да се око „ЗРЕПОК“-а окупе сви квалитетни појединци, који деле наше заједничко уверење да град Зрењанин само удруженим напорима истакнутих људи може постати место пожељно за живот и рад, скупштина „ЗРЕПОК“-а сваке године додељује појединцима „Повељу пријатељства“. Ово признање додељујемо људима за које сматрамо да су успешни и угледни појединци, остварени у професији коју обављају и уважени у нашој средини.

 

Драган Видаковић члан ЗРЕПОК-а и Александра Танасијевић


2021. године Скупштина ЗРЕПОК-а одлучила је да Повељу Пријатељства додели госпођи Александри Танасијевић, секретарки Црвеног крста Зрењанин. Зрењанинска организација Црвеног крста је једна од најстаријих организациј у Држави. Александра Танасијевић је својим преданим радом дала значајан допринос да се Црвени крст у Зрењанину развија и да буде константно међу најуспешнијима, због тога сматрамo да је она вредна пажње. Доласком на чело Црвеног крста Зрењанин 2002. године, интензивирала је рад са младима, имплементирајући програме попут Промоција хуманих вредности, Борба против трговине људима, као и низ здравствено-превентвних активности.

 

                                                                           Будимир Јовановић, у име ЗРЕПОК-а уручио је повељу Милици Досковић

2022. године, је Скупштина Удружења ЗРЕПОК одлучила да понуди Пријатељство госпођи Милици Досковић. Милицу Досковић препоручује њен непроцењиви допринoс промоцији наше духовне и културне баштине у Србији и свету, као и њена неисцрпна енергија. Она је Председница друштва српско-руског братства "Евгеније Родионов", организатор многих културних догађаја, академија, концерата, учесник многих културних манифестација на државнoм нивоу, фестивала и добитница многих признања и награда, стални члан Српског народног позоришта у Новoм Саду на место хорског певача.

Председник ЗРЕПОК-а, Горан Ковачевић уручио је повељу Пријатељства Милану Бјелогрлићу

Добитник ЗРЕПОК-овог признања Повеља Пријатељства у 2023. години је Милан Бјелорглић, директор Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин”, истакнути културни посленик. Као организатор трибина, уводничар, писац предговора и учесник у расправама, представља препознатљиву чињеницу јавног живота ове средине. И то чини уз посебну енергију и вољу. Господин Бјелогрлић је истински одан идеји да се унапређењем духовно-културног живота народа чини највише за његово опште добро. Он то чини посвећенички, са уверењем да је сâмо деловање за опште добро - највеће признање. Управо због таквих особина налази се на челу неколико организација: Удружења чланова и пријатеља Матице српске, Културно-просвјетног друштва “Просвјета” за Војводину и Удружења чланова и пријатеља Срба из Херцеговине. Дугогодишњи је управитељ Фонда “Тодор Манојловић”, за доделу Награде за модерни уметнички сензибилитет.


На крају свечаности присутнима се обратио гдин, Горан Ковачевић, председник Зрењанинског пословног круга


Он је у свом говору истакао да је ЗРЕПОК удружење чији циљ је унапређење услова пословања а тиме и подизање квалитета живота становништва. Он се укратко осврнуо и на претходну економску годину.
Према речима Горана Ковачевића, Ковид криза је изазвала тектонске промене у функционисању ланаца снабдевања и сада више ништа није исто као што је било, нити ће бити. Светска економија је у фази темељног прекомпоновања и требаће много памети и упорности да пронађемо наше место под економским сунцем. Украјинска криза је показала да у сукобу економије и политике, економија страда прва. То није добро, економија и политика су две стране истог новчића и без ефикасне сарадње и разумевања између економије и политике нема благостања. Поред тога, Ковачевић је напоменуо и то да после доста година, поново смо се сусрели са проблемом инфлација. Ова инфлација има неколико специфичности због чега ће нам вероватно загорчавати живот у дужем временском периоду. Она је настала комбионованим дејством масивног штампања новца у току ковид кризе и недостатком на страни понуде настале опет због Ковида али и украјинског рата.Наша инфлација од 15,1% још увек није у црвеној зони, али биће потребно доста памети и труда да се одржи у планираним оквирима. Инфлација је у ствари врста пореза који најтеже погађа оне најсиромашније па због тога треба водити рачуна о правовременим мерама социјалне политике како би се избегли социјални потреси.
Чланице ЗРЕПОК-а су упркос заиста изазовном пословном окружењу пословале добро.


„Завршили смо годину са нешто преко 6000 запослених и преко 70 милијарди пословног прихода. Наше чланице послују стабилно и тиме показују да и у Србији приватно власништво може да функционише на тржишним принципима и у жестокој конкуренцији.“ – рекао је Ковачевић.


У вези са активностима ЗРЕПОК-а, споменуо је да је кроз Летњу стручну праксу у 2022. години ангажовано 11 студената факултета Михајло Пупин који су радили на пројектима од користи за привреду, истакавши да је ово изузетан пример добре сарадње локалне самоуправе, образовања и привреде.  ЗРЕПОК је наставио са акцијом „Да се лакше дише“ кроз коју помаже локалним ентузијастима да обогате зелене површине са чиме смо на жалост доста оскудни. Скренуо је пажњу на фестивал хорова „Слободан Бурсаћ“ који је у нашем граду окупио 23 хора са око 700 учесника. Зрењанин је познат као град одличних хорова овенчаних врхунским наградама па би сви заједно требало да се потрудимо да тако и остане- напоменуо је Горан Ковачевић. У вези са сарадњом Локалне самоуправе и ЗРЕПОК-а, истакао је пример Пословног савета. Оценио је, да је Пословни савет одличан канал сарадње између локалне привреде и локалне самоуправе.
„Наша амбиција у том погледу је да кроз размену мишљења својим искуством помогнемо да се доносе квалитетније одлуке које се пре свега односе на пословање привреде. Као што сам претходно рекао политика и економија су две стране истог новчића и због тога је битно да између ове две стране постоји добра комуникација. Зрењанин има два функционалне удружења привредника што је реткост на нивоу Србије.  Једно је ЗREPOK који окупља већа привредна друштва, а друго је удружење које окупља мања привредна друштва и предузетнике. Ради се о Унији послодаваца – Послодавци Зрењанина.  Зашто ово истичем?
Оба ова удружења имају добре односе са локалном самоуправом, али сматрам да то може бити и боље на задовољство обе стране.“ – изјавио је председник ЗРЕПОК-а

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија