latinica | ћирилица

ГОРАН КОВАЧЕВИЋ, ЧЕЛНИК „ГОМЕКСА” И ЧЛАН ЗРЕПОК-А, О ТРГОВИНИ, ПОЗОРИШТУ, БУДУЋНОСТИ ГРАДА

20.05.2019

Зрењанин јесте добро место за рад

 

Комапанија „Гомекс”, чији је оснивач и генерални директор Горан Ковачевић, у мају обележава 24 године од оснивања и пример је како се, упорно и истрајно, гради предузеће, али и како се слажу речи, дела и начела. Разговор почињемо питањем о новом инвестиционом циклусу „Гомекса”.

 

  • Тај циклус је везан за наше преговоре са инвеститорима о додатној докапитализацији „Гомекса”. Циљ је да у следећем петогодишњем периоду „Гомекс” постане национална компанија са продавницама од Суботице до Врања. Да бисмо направили економски ефикасан продајни ланац, потребно је да спојимо сва најбоља светска искуства и да их адаптирамо према нашим обичајима и куповној снази, по оној изреци – мисли глобално, ради локално – каже Горан Ковачевић.

 

Према досадашњем искуству, друштвеноодговорно пословање је уграђено у пословну филозофију „Гомекса”. Једно од значајних усмерења јесте Фестивал професионалних позоришта Војводине и „Стеријино позорје”. Каква је магија између Вас и позоришта?

 

  • Зрењанин је срећан што има право професионално позориште, а уз то и сјајну луткарску сцену. Такво позориште даје посебан печат граду, а то се видело и са организацијом Војвођанског фестивала професионалних позоришта. Све су представе биле одлично посећене, а публика је показала разумевање за различите позоришне форме. Пошто и сам волим позориште, било ми је задовољство да имамо могућности да помогнемо да се све то дигне бар за степеницу више. До сада је наша сарадња и са зрењанинским театром, и са „Стеријом”, била врло транспарентна и успешна. Донације су употребљаване на најбољи начин, тако да сам сигуран да ћемо ову сарадњу наставити и у будућим годинама.

 

Каква је Ваша оцена – да ли је Зрењанин добро место за живот и рад?

 

  • Зрењанин јесте добро место за рад и чини ми се да ће се тек показати колико је ова тврдња тачна. Постоји озбиљна индустријска традиција и само је било питање времена када ће поново кренути старим развојним путем. Ми смо у Зрењанину нашли мирно, добро организовано место, са многим предиспозицијама за организовање посла. Требало је само радити и радити, и све је некако кренуло.

 

Где налазите лични ослонац у животној, али и пословној филозофији?

 

  • Човек је, ипак, најодговорнији за свој живот. У хришћанској традицији постоји изрека: помози себи, па ће ти и Бог помоћи. Вера помаже да се проблеми лакше превазилазе, али добра породица, комшилук, радна средина, то је рецепт за угодан и успешан живот.

 

Увек кажете да су вам пословни успех донели потрошачи, али и да будућност Зрењанина зависи од Зрењанинаца – не само оних који су рођени овде, Ви бар знате избеглички усуд?

 

  • Свака вишенационална средина или средина са значајним учешћем досељеника може се учинити тешком – једноставно, људи имају различите навике, често су уплашени од промена које доносе дошљаци, а промене су увек трауматичне. Ипак, после свега, овакве средине су по правилу најпродуктивније, јер та мешавина људи, навика, обичаја, у ствари, оплемењује и помаже да се проблеми лакше и брже решавају. Увек сам живео у таквим шароликим срединама и мислим да ми је то много помогло да успем у послу. Наравно, поштовање других и другачијих је основа на којој се гради успех.

 

Извор: Лист Зрењанин

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија