latinica | ћирилица

ГРУПА „СТОП КАФИЛЕРИЈИ” У СЕПТЕМБРУ ПРЕДАЛА НАДЛЕЖНИМА ПЕТИЦИЈУ „ДА ЗРЕЊАНИН ДИШЕ”

01.10.2020

Више од 12 хиљада потписа које су им Зрењанинци поверили током последња два месеца за петицију „Да Зрењанин дише”, а којима се захтева од Града да реши проблем смрада из „Прекона”, чланови Удружења „Стоп кафилерији” предали су у четвртак, 17. септембра, Градској управи. Како кажу, инспекцијска забрана рада овој фабрици јесте привремена, због чега ће се и даље ангажовати за трајно решавање проблема непријатних мириса.

 

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ БОРБЕ

На то их обавезује и велики број грађана који је учествовао и подржао петицију, казао је Александар Поповић, један од оснивача Удружења „Стоп кафилерији”.

– Прикупили смо око 10.500 потписа, а заједно са онлајн петицијом више од 12 хиљада. У четвртак смо имали и неформални састанак са представницима Градске управе. Мој лични утисак је да заиста јесу искрени у намери да на основу наше иницијативе заврше ову причу у корист свих грађана – рекао је Поповић.

Како су саопштили из Удружења „Стоп кафилерији”, због смрада и загађења из погона у којем се прерађују животињски остаци од 1984. године, Зрењанинци реагују већ више од две деценије. Још 1995. године грађани су добили парницу против ове фабрике, али она тада није поштовала „забрану сметања својине”. Петиције са више стотина потписа предаване су надлежнима 2007. и 2010. године, а поступак против „Прекона” у Привредном суду започет 2017. године траје и данас. Упркос томе, Александар Поповић верује да ће се ствари променити деловањем њихове грађанске акције.

 

НЕЋЕМО ОДУСТАТИ

– Мислим да сада јесте другачије, јер се Зрењанин пробудио. Људи су устали, долазили на протесте, потписивали, и то не само они из делова града који су директно угрожени смрадом. Пробудила се солидарност и то ми даје наду да ће ова прича на крају да се заврши како треба. Ако не буде тако, бићемо спремни да делујемо, одлучићемо на који начин. Нећемо пустити да се ово заврши лоше по све нас – истакао је Александар Поповић.

Петицију је заједно са члановима групе „Стоп кафилерији” предао и представник Удружења ЗРЕПОК Стева Кочалка. Објаснио је зашто су привредници сада подржали ову грађанску иницијативу.

– Живимо у овом граду и делимо судбину суграђана, суочавамо се са свим проблемима које живот у Зрењанину носи. У овој организацији смо препознали искрено добре људе, вољне да се укључе у решавање проблема којим смо се и ми бавили претходних неколико година. Имали смо идеју да покренемо грађанске протесте, али када смо сазнали за организацију „Стоп кафилерији”, нисмо имали никакву дилему да ли да пружимо подршку – казао је Кочалка.

Извор: Лист Зрењанин

Фото: Лист Зрењанин

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија