latinica | ћирилица

"ЖЕТЕЛАЧКИ ДАНИ" УЗ ПОДРШКУ ФИРМА ЧЛАНИЦЕ ЗРЕПОКА

09.07.2018

На житном пољу близу салаша Милер и Pony-farme, у зрењанинском насељу Мужља, одржана је 35. јубиларна манифестација "Жетелачки дани". Судећи по садржају и учесницима, ова манифестација је из године у годину живописнија.

Организатори из Удружења породичних газдинстава „Klaster Fokus“ из Мужље уз свесрдну помоћ и подршку компаније GOMEX постигли су циљ, и верно приказали некадашње жетвене обичаје у овом делу Баната.

Свечаност је ове године окупила 19 екипа од севера до југа Војводине, а догађај су увеличали гости из Мађарске, које ни невреме није могло да спречи да дођу на дружење са гостољубивим Мужљанцима. Верни неговатељи традиције су после послужења жетвеног доручка – сира, кајмака, сланине, шунке, домаћег хлеба, парадајза, паприке, сланих и слатких колача, али и домаћих вина и ракије, припремили алат и прионули на посао, с циљем да покажу како се некада вредним радом долазило до хлеба.

Током целодневног догађаја велики број посетилаца погледао је изложбу домаћих рукотворина. Сви су уживали у традиционалним мужљанским винима и гастрономским специјалитетима. Жири је све екипе прогласио победницима, тако да су сви добили плакете - признање за најбоље отковану косу, за најлепше ношње, за неговање обичаја, везивање снопова, за доручак, за младост или за веселост и за друге вештине и особине, којима су пленили посетиоце.

ИЗВОР: GOMEX 

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија