latinica | ћирилица

Завршен једанаести циклус Летње стручне праксе

01.11.2023

Промоцијом резултата Летње стручне праксе окончан је овогодишњи, једанаести циклус овог пројекта који од 2011. године заједнички спроводе ЗРЕПОК, Унија послодаваца Србије - послодавци Зрењанина и Технички факултет "Михајло Пупин", а који је подржан и финансиран од стране Града Зрењанина. На конкурс који је објављен маја месеца пријавило се 48 студената, ангажовано 20, а до краја је своје задатке реализовало њих 19. 

Треба напоменути да је студентима дата прилика да раде као појединци, или у двочланим или трочланим тимовима што још једна нова додата вредност овом пројекту. Студентима су задати реални проблеми за унапређење пословања и иновирање одређених псоловних процеса које су уз стручна лица - менторе решавали у предузећима током лета. Притом су прошли радионице за писање ЦВ, мотивационог писма, обавили су пословне интервјуе. Пројектна решења која су предложили као одговор на задати проблем била су оцењивана од стране петочлане комисије: Горан Ковачевић (ЗРЕПОК), професори Елеонора Десница, Едит Терек Стојановић и Далибор Добриловић, као и студенткиња Весна Михајлов, победница претходног циклуса.


Координатор пројекта је проф. др Драгана Глушац од стране факултета и Драгољуб Бјелоглав од стране ЗРЕПОК-а.
Значајни део посла у реализацији и контроли активности преузела је на себе као и до сада, Изабела Балинт Марков директорка Уније послодаваца Србије – послодавци Зрењанина. Одбрана радова је била јавна.
Сви радови су оцењивани кроз читаву матрицу критеријума и ове године су оцењени као изузетно успешни. Комсија је имала тежак задатак, и одлучиле су нијансе.
 
По броју стечених бодова на врху табеле нашао се студент друге године студијског програма Информационе технологије – софтверско инжењерство Лука Глишић са пројектом:
"Израда и усавршавање постојеће wеб апликације и андроид апликације" у фирми Digiwear.

Другопласирани је Дилан Добарџић са пројектом: "Анализа перформанси супермаркета и верних купаца", реализован у ГОМЕКС-у.

Трећепласирани је студентски двојац са машинског инжењерства Дејан Ландуп и Огњен Крнета и са пројектом "ОV5X Нова Опел Астра" који је реализован у Новаресу.

Учесници који су се такмичили и такође креирали изванредна пројектна решења су: Холић Јована, Марко Стојанов, Миа Андрејић, Ивана Торњански, Бранко Савић, Немања Гуцул, Игор Скрофанов, Милица Јованов, Кристина Беретка, Тамара Чебзан, Предраг Новокмет, Никола Зиндовић, Стефан Милутиновић, Миљана Надаждин, Кристина Питаревић.

За прва три пласмана новчане награде је обезбедио ЗРЕПОК, а за све учеснике који су успешно реализовали задатке финансијску подршку обезбедио је Град Зрењанин.

“С обзиром да смо закорачили у другу деценију трајања овог пројекта и да имамо сад се већ може рећи његову својеврсну историју, можемо исказати општи закључак да се кроз овај пројекат могу и испратити промене које се дешавају око нас, како у привреди и свеукупном окружењу тако и у односу студената према изазовима 21. века и онога што нам цивилизација доноси. Привреди су потребни млади људи са академским знањем, као и са вештинама које припадају новом технолошком добу. Студенти су показали да су свесни моћи који имају наука и привреда када се удруже. Такође, на јучерашњој презентацији пројеката најјачи утисак је био да студенти желе знање, да желе да напредују и то нам заиста даје нову снагу за наредне пројекте овог типа”, рекла је проф. др Драгана Глушац, координатор пројекта. Горан Ковачевић је похвалио све учеснике пројекта и истакао важност учествовања у оваквим пројектима, он је нагласио да су сви пројекти врло релевантни и да је најважније што су учесници кроз пројекат имали увид у функционисање једне фирме.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија