latinica | ћирилица

ЗАГОР ИЗ НАШЕГ СОКАКА - ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ GOMEXА

01.07.2018

Поводом пола века од изласка прве епизоде о омиљеном стрип јунаку, Загору, на нашим киосцима, у организацији Народног музеја Зрењанин и Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин", а под покровитељством компаније GOMEX, организован је низ занимљивих догађаја под називом "Загор из нашег сокака".

Дружење је почело у Библиотеци, Live Art радионицом коју је водио и током које је уживо цртао Миодраг Ивановић Микица, стрип цртач из Сомбора, аутор лиценцног YU Великог Блека, Нинџе, као и многих насловница епизода Златне Серије новосадског Дневника и Луновог Магнус Стрипа.

Након радионице, у Малом салону Народног музеја Зрењанин, уследило је отварање изложбе коју чине збирка цртежа групе од преко осамдесет стрип аутора из свих република и покрајина бивше СФРЈ. Неки од њих су Бане Керац, Сибин Славковић, Павел Коза, Леонид Пилиповић, Исток Ситар, Сабахудин Мурановић, Игор Јовчевски и други. Изложбу посебно занимљивом и вредном виђења чине оригиналне стрип табле четрнаест италијанских аутора као што су Галиено Фери, Франко Донатели, Франческо Гамба, Марко Торичели...

Дружење је након отварања изложбе настављено у Библиотеци, панел дискусијом са гостима попут чувеног Бранислава Банета Керца, легенде наше стрип сцене и аутора који тренутно црта епизоде Загора за Бонели издавачку кућу. У дискусији су учествовали и Душан Младеновић, главни уредник "Веселог четвртка", издавачке куће која је носилац права за већину Бонелијевих јунака за Србију, Александар Ђукановић, професор историје и аутор енциклопедије о Загору, као и стрип аналитичар Никола Драгомировић. Изложба "Загор из нашег сокака" биће отворена до 20. јула у Малом салону Музеја у Зрењанину. 

ИЗВОР: GOMEX

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија