latinica | ћирилица

ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ДОНОСЕ РАДНА МЕСТА

28.12.2016

Са недавног скупа у Градској кући поводом 64. годишњице листа „Зрењанин“, доносимо сажетке излагања учесника.


Како би се наш Зрењанин убрзано развијао, потребно је одредити стратешке циљеве и употребити све расположиве ресурсе да би они могли да буду реализовани. У зависности од какви су ресурси потребни за спровођење, ти циљеви могу се поделити у две групе.


Првој групи припадају пројекти за чију реализацију су потребна велика финансијска средства, као што је завршетак обилазнице, изградња фабрике воде, ревитализацију пута за Нови Сад, изградња савременог пута за Београд...

За другу групу пројеката потребни су, пре свега, знање, кадрови, организација. Овде бих сврстао: развој сектора информационих технологија, израду стратешког плана за привлачење инвеститора и запошљавање, израду стратегије управљања градским грђевинским земљиштем, повећањем ефикасности градске управе. Што се тиче ИТ сектора, из ЗРЕПОК-а је потекла идеја да се оформи радна група, сачињена од стручних и мотивисаних људи, који ће направити стратегију развоја. Ту су присутни представници ТФ „Михајло Пупин“, Градске управе, ЗРЕПОК-а, Гимназије, Техничке школе, софтверских компанија, СТАРТИТ-а и др. Не сећам се да је икада окупљено толико квалитетних стручњака око једне идеје , са циљем да Зрењанин постане један од водећих градова у Србији у овој области. План је да се у наредних пет година запосли више од хиљаду људи у софтверској сфери. То се може урадити квалитетним школовањем студената на нашем факултету, преквалификацијом и стручним обукама, као и довођењем људи из других средина.

Да напоменем само да је просек плата у ИТ сектору три пута већи од републичког просека. Људи са високим образовањем и зарадама значајно подижу квалитет живота у свакој средини. Да би се циљ реализовао, треба повећати квоте за упис студената на техничком факултету за два пута као и знатно унапредити наставни кадар. Затим, побољшати неформално образовање кроз отварање СТАРТИТ центра за едукацију и доквалификацију; формирањем ИТ одељења у средњим школама; промоцијом Техничког факултета у средњим школама, школама широм Баната.

Надам се да ће зрењанински кадрови, који су носиоци најважнијих државничких и политичких функција, дати огроман допринос да се ова изванредна идеја спроведе у дело.

*Аутор је привредник Будимир Јовановић, власник „Керамике Јовановић“, члан ЗРЕПОК-а

ИЗВОР: ЛИСТ ЗРЕЊАНИН, 02.12.2016.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија