latinica | ћирилица

КЕМАЛ ГЕКИЋ ОДРЖАО КОНЦЕРТ ЗА ПАМЋЕЊЕ - ЗРЕПОК СПОНЗОР КОНЦЕРТА

25.04.2019

Прослављени пијаниста Кемал Гекић, синоћ је, после три деценије, поново наступио у Зрењанину.

За зрењанинску публику, жељну концерата класичне музике и врхунских извођача, Гекић је пажљиво изабрао репертоар. За почетак, Шопен, скерцо, баладе, ноктурна, етиде и чувена полонеза опус 53.

У другом делу програма Гекић је свирао кубанског композитора Андреса Алена и, како је сам рекао, по жељи организатора, Листа, рапсодију и етиде. На бис – Шубертова успаванка.

  • Могао сам одабрати и нешто друго али ево одлучио сам се, у договору са организатором, за овај програм. Желео сам Зрењанинцима да прикажем најбоље што сам могао, припремио сам зато један специјални програм и драго ми је што смо заједно прошли кроз њега уз обострано уживање. Зрењанин ми је посебно драг, у њему живи много мојих бивших студената и мени драгих људи, а ова историјска сала је прелепа за музицирање – изјавио је Гекић, након концерта.

Он ће данас одржати мастер клас у зрењанинској Музичкој школи „Јосиф Маринковић“.

  • Код нас постоји обиље талената али осим талената, имамо и јако добре школе. Поздано знам да је зрењанинска таква јер у њој нове генерације учи много наших студената са Новосадске академије. То мене чини врло радосним јер видим да је уложени рад донео добре плодове. Очекујем, дакле, добар мастер клас са надареним, музикалним и вредним ђацима – наглашава Гекић.

Коментаришући данашње стање у уметничкој музици у Србији, Гекић је изнео став да у земљама где влада подржава уметност, уметничка музика напредује.

  • Тамо где не подржава или је није брига, што је случај у многим земљама, иде слабо. Земље некадашњег реалсоцијализма, у које спада и Србија, имале су веома јако културу и образовање. У транзицији ка тржишном капитализму, то се променило. Да се успостави нови вредносни систем треба неколико генерација. Ипак, у Србији и даље имам одличну публику, и младу, и средовечну и ону нешто мало старију, и мени је врло угодно овде свирати. Напољу, како где – истиче Гекић.

Кемал Гекић, иначе, данас живи у Мајамију, на Флориди, где предаје на универзитету а ради и као професор на Музичкој академији „Мусашино“ у Токију. Концерте држи по целом свету.

Текст : Портал Зрењанински

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија