latinica | ћирилица

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ У ВЕЗИ ПРОЈЕКТА „ЗРЕЊАНИНСКА СИВА КЊИГА“

21.06.2011

У просторијама „ЗРЕПОК“-а, данас, са почетком од 11ч. одржана је конференција за новинаре која је имала за циљ обавештавање јавности о току и реализацији пројекта „Зрењанинска сива књига“, представљање чланова радне групе ангажоване на реализацији истог и презентација њиховог плана активности.

 

Окупљене новинаре на почетку је поздравио председник ЗРЕПОК-а, Драган Видаковић, и одмах након тота подсетио представнике седме силе да је ЗРЕПОК на идеју о овом пројекту дошао инспирисан НАЛЕД-овим ангажовањем на уклањању административних и процедуралних препрека за пословање предузетника и привредника у Србији у оквиру СВЕОБУХВАТНЕ РЕФОРМЕ ПРОПИСА коју је налед иницирао, а која је у јавности позната под називом „СРП“. Ови НАЛЕД-ови напори су изродили „СИВУ КЊИГУ“ која је доживела прошле године своје треће издање и која постаје све значајнији и утицајнији механизам за превазилажење проблема пословања у Србији. Као доказ, Видаковић је обавестио присутне да је у мајском пакету закона усвојених у скупштини Републике Србије усвојено 80 препорука из НАЛЕД-ове „СИВЕ КЊИГЕ“. Нагласивши да је то велико охрабрење за све предузетнике и привреднике у Србији да се ствари могу мењати на боље, он је додао и то да са „ЗРЕЊАНИНСКОМ СИВОМ КЊИГОМ“ ЗРЕПОК и његови партнери желе да, оно што је НАЛЕД урадио на Републичком нивоу, „спусте“ на локални ниво града Зрењанина и општина Средњебанатског округа и да помогуну у поједностављењу и отклањању административних препрека пословању на локалном нивоу.
Потом је Видаковић представио вођу пројекта, Лазара Ернеа и препустио му реч.

 

Лазар Ерне, је у свом обраћању новинарима, најпре, представио све чланове радне групе, потом и усвојени План активности на изради пројекта, а на послетку и Упитник за предузетнике и привреднике који ће бити један од инструмената у прикупљању информација са терена о темама којима ће се бавити „ЗРЕЊАНИНСКА СИВА КЊИГА“. Лазар Ерне је истакао да је позив свим заинтересованим предузетницима и привредним субјектима да се укључе у израду пројекта објављен у регионалном листу „Зрењанин“ од 17. јуна 2011 године, као и да се Упитници, који би заинтересовани требали да попуне, могу преузети са сајта ЗРЕПОК-а (преузмите упитник) а да ће ускоро моћи и са сајтова партнера који учествују на реализацији овог пројекта. Лазар Ерне је посебно нагласио да ће у „Зрењанинској сивој књизи“ бити простора како за негативне тако и за позитивне примере из праксе, а о свом раду стална радна група ће редовно обавештавати јавност, док ће са финалним радом иста бити упозната средином децембра, када се планира и публиковање књиге.

 

Драган Видаковић, председник ЗРЕПОК-а, Лазар Ерне, вођа пројекта,  Љиљана Белић, члан радне групе и Момчило Николчић, члан радне групе

 

Да је овај пројекат од великог значаја и да, уколико се сви буду максимално ангажовали може дати значајне резултате, истакли су и Момчило Николчић, испред Регионалне Привредне Коморе и Љиљана Белић испред Општег удружења предузетника, који су овом приликом апеловали на медије да позив пренесу, али и на све привреднике и предузетнике да исти прихвате и да попуњавањем Упитника узму учешће у пројекту.

 

Након овога, председник ЗРЕПОК-а Драган Видаковић је поново узео реч у жељи да сумира неколико најбитнијих закључака и порука које организатори конференције за новинаре желе да пошаљу јавности:

 

  1. Апелује се на све предузетнике и привреднике града Зрењанина и региона Средњебанатског округа да узму активно учешће у изради пројекта тиме што ће попунити Упитнике са својим примедбама и предлозима;
  2. „ЗРЕЊАНИНСКА СИВА КЊИГА“ је одличан алат у рукама пословних људи који може послужити превазилажењу бројних проблема са којима се сусрећу у свом пословању али само под условом да схвате да тај алат може имати ефекат само ако га и искористе;
  3. Пројекат „ЗРЕЊАНИНСКА СИВА КЊИГА“ вреди подржати и због тога јер је то јединствен случај да су се по први пут на једном месту у оквиру једног пројекта усагласили и окупили сви релевантни субјекти и организације које заступају интересе предузетника, привредника и послодаваца уопште са овог простора;
  4. Овим пројектом се подиже и свест код предузетника и привредника о неохподности личног ангажовања на решавању не само властитих проблема већ и проблема комплетне средине и друштва које као основни проблем носи тешку економску ситуацију, незапосленост и немаштину;
  5. Овај пројекат је наишао на разумевање и челника градске управе Зрењанина и даје наду да ће приватни и јавни сектор налажењем заједничког језика око битних тема и проблема које муче предузетништво и привреду дати значајан доприност развоју града Зрењанина и региона Средњебанатског округа.

 

Представници медија

 

Након овога, новинари су постављали питања учесницима конференције а највише их је занимало да ли ће ЗРЕПОК учествовати у предстојећим изборима или ће подржати неку од постојећих политичких опција.
Видаковић је на то, недвосмислено одговорио да ЗРЕПОК није основан као политичка организација и да су Статутом предвиђена ограничења да то не може ни постати. Он лично као ни ЗРЕПОК неће учествовати у предстојећем изборном процесу ни као кандидати нити као неко ко било кога подржава или неко ко се било којој политичкој опцији супроставља. ЗРЕПОК ће наставити да ради на остварењу зацртаних циљева на начин како је то и досад радио и по унапред утврђеном програму активности и начину остваривања својих циљева.

 

На крају, Видаковић је још једном апеловао на све привреднике и предузетнике града Зрењанина, и Средњебанатског округа, да се укључе у израду пројекта „Зрењанинска сива књига“, јер крајњи резултат би требао да буде, не само олакшање у њиховом пословању него и стварање бољих услова за живот и рад комплетног становништва целог региона.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија