latinica | ћирилица

ЛЕТЊА СТРУЧНА ПРАКСА ЈЕ ДОБАР ПРИМЕР САРАДЊЕ ПРИВРЕДЕ И ОБРАЗОВАЊА

29.05.2020

Праксу сам 2015. године радио у предузећу „Керамика Јовановић”, као један од најбољих студената и учесника пројекта добио сам понуду за посао коју, наравно, нисам одбио. Сада имам скоро пет година радног искуства – каже Алекса Пиљевић.

Алекса Пиљевић је завршио Технички факултет „Михајло Пупин” 2015. године, затим мастер студије са просечном оценом 10 и стекао је звање мастер инжењер информационих технологија. Он је један од 150 полазника који су завршили „Летњу стручну праксу” – пионирски пројекат сарадње Зрењанинског пословног круга (ЗРЕПОК) и Техничког факултета „Михајло Пупин”. Пројекат је установљен 2011. године, а студентима је дао прилику да током распуста стекну корисна практична знања и да, заједно са менторима, раде на конкретним програмима. Добијена је подршка, 2013. године, локале самоуправе.

  • Стручну праксу сам 2015. године радио у предузећу „Керамика Јовановић”. Пројекат ми је био „Израда софтвера за тикетинг систем”, а ментор ми је био шеф ИТ службе Горан Марков. Као један од најбољих студената и учесника праксе добио сам понуду за посао коју, наравно, нисам одбио. Сада имам скоро пет година радног искуства. „Летња стручна пракса” ми је отворила многа врата, донела нова искуства и знања која сам касније применио на пројекту – каже Алекса Пиљевић који има 28 година и који је, после запослења, и сам постао ментор новим полазницима праксе.

 

ПРАКСА, ПОСАО, МЕНТОРСТВО

Прошле године, на одбрани пројекта, Алекса и студенткиња којој је био ментор победили су јер су имали најбољи софтвер.

  • Данас радим на позицији софтвер девелопера, бавим се изградњом и надограђивањем ЕРП система који Компанија користи, а такође делом припадам сектору дигиталног маркетинга где се бавим истраживањем тржишта, креирањем рекламних кампања – истиче Алекса и додаје да су у привреди пословни изазови свакодневни, као и да се стиче драгоцено искуство и много знања.

Недавно је у просторијама Зрењанинског пословног круга (ЗРЕПОК) потписан нови документ о сарадњи. Проф. др Драгана Глушац, која је од првог дана координаторка пројекта на Техничком факултету, истакла је значај овог пионирског потеза зрењанинских предузетника, имајући у виду значај примене знања у реалном пословном окружењу. Како је рекла, то је успостављање мостова између студената и њихових радних места.

 

ОТВОРЕНА ВРАТА ЗА САРАДЊУ

  • У мојој компанији има пет, шест студената који су радили „Летњу стручну праксу”. Показали су стручност, жељу да уче и неки од њих су данас врло успешни и на директорским позицијама – истакао је Будимир Јовановић, председник ЗРЕПОК-а.

Сарадња са ЗРЕПОК-ом, према речима деканке, проф. др Драгице Радосав, доприноси афирмацији Техничког факултета „Михајло Пупин”.

  • Имамо уговоре са многим компанијама. Међутим, посебно ми је драго што наши студенти имају могућност да стручну праксу раде у домаћим, зрењанинским фирмама. Док нисмо успоставили сарадњу са Зрењанинским пословним кругом, било је врло тешко организовати стручну праксу. Сада су нам отворена врата свих чланица ове асоцијације, а преко Уније послодаваца и мањих предузећа – истакла је др Радосав.

Студентима се пружа могућност да раде у својој струци под надзором ментора, што је устаљена пракса у страним компанијама.

  • Зрењанински пословни круг и Унија послодаваца Србије – Послодавци Зрењанин, поседују техничке и кадровске капацитете за праксу студентима свих образовних профила Техничког факултета. У сарадњи са факултетом, наставићемо да чинимо све да се што већи број младих запошљава у нашем граду и округу – нагласио је Горан Нешић, председник послодаваца Зрењанин.

Близу 70 одсто учесника праксе добило је посао. И то не само у компанијама које су чланице ЗРЕПОК-а, већ и у другим предузећима. Највише их је запослено у сектору информационих технологија.

 

СТИПЕНДИЈА И ПОДРШКА

Град Зрењанин, током трајања стручне праксе, судентима обезбеђује 30.000 месечно. ЗРЕПОК додељује награду најбољем студенту – стипендију на мастер студијама која износи 120.000 динара, а Факултет га ослобађа свих обавеза плаћања мастер студија у једној школској години.

Извор: Лист Зрењанин

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија