latinica | ћирилица

"ОВАЈ ГРАД ЗАСЛУЖУЈЕ И ИМАЋЕ И МОЋИ ВИШЕ" - СТАВ ЧЛАНА ЗРЕПОК-А, БУДИМИРА ЈОВАНОВИЋА

04.03.2019

Када је реч о привреди, верујем да ће се стопе економског раста од 4-4,5 процента задржати на томе и да ће то бити основа за раст стандарда – оцењује Будимир Јовановић, директор „Керамике Јовановић”.
– Дозвољавам себи да се представим и као друштвени радник. На челу сам компанија у чијем саставу су, као повезана лица, свим генерацијама познате фирме, сада у облику Дрштава са ограниченом одговорношћу, „Огрев”, „Термика” и некада циглана, а сада произвођач блокова за градњу и ферт-испуна. Познато је да сам један од оснивача, сада члан Управног одбора, друштвене организације „Светосавље” и руководства Зрењанинског пословног клуба –ЗРЕПОК – каже наш саговорник. Разговор водимо у канцеларији у којој, над радним столом, доминира репродукција чувене слике Уроша Предића „Косовка девојка”.

 

Сведоци смо оживљавања грађевинарства – ради ли се ту о тренутку или тренду који обећава више?

– Интензивирање градње резултат је оживљавања привреде града и региона у последње две-две и по године. Познат је податак да је број запослених само на подручју Зрењанина повећан за око 3.000. Добро је што се махом ради о запошљавању у индустрији, дакле продуктивном запошљавању. Трговина и промет могу на дуже време расти само на основу пораста материјалне производње. Наравно, не смемо смести с ума да смо имали велики пад током светске економске кризе (2008-2013). Опоравак није био лак, па је по мојим сазнањима овај успон кренуо почетком 2017. године. Ако разговор сведемо на ниво породичног буџета, доћи ћемо до реалног пораста зарада, и историјског минимума каматних стопа на стамбене кредите, које су сада између три и четири процента на годишњем нивоу.

 

Како коментаришете оцену да су интензивирању инвестиција допринеле и индустријске зоне?

– Та оцена је реална. Опремање индустријских зона, конципирано пре скоро деценију и по, била је одлична ствар. Резултати су, кроз долазак страних, а и домаћих инвеститора уследили одмах, а по јењавању кризе, захваљујући и мерама републичке Владе, постају још импресивнији.Осећа ли се то и у пословању Ваше компаније?

– Свакако! Производи „Неимара” – блокови за зидање и ферт-испуне, роба која се може наћи у „Огреву” – све за зидање и опремање станова и кућа; од цемента и арматуре до најквалитетније шпанске, италијанске и домаће керамике и термоизолациони материјали „Термике” на бази перлита, као и они који се примењују за филтере у индустрији скроба, уљарама и фабрикама воћних сокова – добро су познати по квалитету и условима продаје. Ту бих додао да на стовариштима „Огрева” расте продаја огревног дрвета, посебно пелета који се користи у савременим пећима. Све више се траже квалитетни материјали за топлотну изолацију.

 

Актуелна је припрема за градњу стембено-пословне зграде у Обилићевој улици.

– На терену који је већ рашчишћен код Магистрале (Булевар Милутина Миланковића) биће, по пројекту архитектиње Слађане Халас, изграђен објекат са шест етажа: подрумом са 26 гаражних места, са приземљем и четири спрата, укупно 46 станова површине од 44 до 90 квадратних метара.
Грајање ће бити на гас пошто нема могућности прикључења на топловод. Пошто се Булевар протеже у правцу исток – запад, грађевина ће „гледати” на север и југ. Локацијски услови су обезбеђени, грађевинску дозволу очекујемо у марту, а градња треба да почне на лето, и да буде завршена за годину дана. Верујем да ће станови и локали бити брзо продати, интересовања већ има. Наравно, не могу још ништа рећи о цени квадрата.Доста се говори о посеченим платанима уз пешачку стазу у Булевару.

– Да, и ја бих их најрадије поштедео, али то због поштовања такозване регулационе линије, што је ствар урбанизма, није било могуће.

 

У граду има много запуштених и оронулих објеката.

– То је истина и то објеката који, такви, никако не би смели да буду ту, да не идемо даље од зграде у којој је Привредна комора. Мислим да нема довољно синхронизације, а можда и добре воље, да се неки драстични случајеви реше на пристојан начин. Мислим ту на порушени објекат у главној улици и стање зграде некадашње Робне куће „Београд”. Али, има и позитивних примера.

 

СТИПЕНДИРАЊЕ ЂАКА И СТУДЕНАТА

– „Светосавље” брижљиво негујуе традицију човекољубља и сваке године стипендира двадесетак одличних ђака и студената из породица са више деце и слабијих материјалних могућности – каже Будимир Јовановић, који је међу зачетницима оваквог хуманитарног концепта.

 

Извор: Лист Зрењанин

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија