latinica | ћирилица

ОСНИВАЊЕ СЕКТОРА ТРГОВИНЕ УНИЈЕ ПОСЛОДАВАЦА СРБИЈЕ

13.09.2011

На конференцији за новинаре у београдском Медија центру најшира јавност упозната је са оснивањем Сектор за трговину Уније послодаваца Србије, као независне и професионалне организације послодаваца у грани трговине, на чијем је челу Горан Ковачевић, сувласник компаније „Гомекс“, једне од оснивача „ЗРЕПОК“-а, а чији је и један од чланова Управног одбора Драган Видаковић, председник „ЗРЕПОК“-а. Сектор трговине основале су значајне трговинске компаније које послују у Републици Србији као независну гранску организацију у оквиру Уније послодаваца Србије са циљем да као репрезентативна организација у грани трговине и одговоран партнер држави, синдикатима и представницима потрошача учествују у креирању законске регулативе и пратећих прописа ослоњених на искуство из свакодневне праксе и тако активно допринесу даљем развоју гране трговине и слободног тржишта у Србији.

 

Сектор трговине Уније послодаваца Србије за циљ има да својим заједничким деловањем у јавности и пред државним институцијама надлежним за трговину укаже на реално стање у грани трговине и понуди решења за стимулативнији привредни амбијент и развој слободног тржишта, од чега ће бенефит имати потрошачи, запослени, привреда и држава у целини. У свим земљама Европске уније постоје високо професионализоване гранске организацијетрговаца које су ван утицаја дневне политике и баве се искључиво питањима струке и развоја гране трговине.

 

Чланице Скупштине Сектора трговине Уније послодаваца Србије су:
Меркатор-С, Метро кеш & кери, ИДЕА, ДИС, Универекспорт, Нелт, Гомекс, Горење, Еуропром, УНОДРОП – Удружење дистрибутера алкохолних пића, Меркур Интернатионал, Новитас, Импел..
Успостављањем Сектора трговине УПС држава добија репрезентативну организацију трговинских компанија, као партнера са пуним потенцијалом, који подразумева знање, искуство из праксе и дијалог са свим државним и друштвеним институцијама - партнера који својим активним доприносом на стварању бољих услова за пословање у области трговине може да помогне и извршној власти (како садашњој, тако и будућој) да се, између осталог, увећају буџетски приходи и запосленост, наводи се у саопштењу УПС-а.
Са своје стране трговци су спремни да се одрекну дела зараде, да отварају нова радна места, али очекују да се привредно окружење поправи и због тога као добри партнери, успостављањем своје независне гранске асоцијације, желе да дају свој пуни допринос. Такође, оснивањем репрезентативног гранског удружења које има отворену комуникацију са државним институцијама и јавношћу, стаће се на пут свим сумњама и шпекулацијама да се интереси неких трговинских компанија остварују иза затворених врата, стоји у саопштењу.
На одржаној конференцији за новинаре, Ковачевић је рекао да је сектор трговине важан у Србији и да је битан учесник у „пуњењу“ буџета, те да је исти и основан како би се утицало на доношење битних одлука у привреди.

 

Директор Уније послодаваца Србије Драган Марјановић и Председник Управног одбора Сектора трговине Горан Ковачевић

 

Ковачевић је навео да у УПС-у желе да закони који се доносе буду применљиви и реални, као и да ће новоформирани Сектор за трговину понудити конкретне предлоге законских промена Закона о раду, Закона о безбедности и здрављу на раду, Закона о трговини и Закон о заштити потрошача - четири важна закона за када је реч о области трговине.
Намера је Сектора да у наредним месецима буде покренута иницијатива за промену четири наведена закона и корекција оних прописа који производе значајне, а непотребне, трошкове послодавцима у грани трговине. Променама ових законских прописа смањиће се трошкови пословања и омогућити ефикаснији рад у пракси, чиме ће компаније ослободити значајна средства за улагање у отварање нових објеката, ширење својих продајних мрежа и отварање нових радних места.

 

Председник Управног одбора Сектора трговине Горан Ковачевић је рекао да држава мора да предузме нешто како би цене спорије расле и да се мора престати са форсирањем потрошње без покрића.

 

 

Директор УПС-а Драган Марјановић и Председник Сектора трговине Горан Ковачевић

 

Ковачевић је оценио да цене иду горе, јер долази до повећања трошкова, али не и производње и извоза. Говорећи о главним узроцима поскупљења, на првом месту је навео раст трошкова производње и ниску продуктивност, и истакао да се не може говорити о великим трговачким маржама јер оне не иду преко 20 процената, како се често истиче, већ су у просеку ниже од 18 одсто.
Према његовим речима, у трговини има већих учесника, али не и монопола и трговина не утиче на повећање цена додајући да трговачке марже задњих година нису расле.
Ковачевић је истакао да је проблем инфлације пре свега јавна потрошња коју привреда не може да издржи у толиком степену. Ковачевић је изразио очекивање да ће се инфлација успорити и свести на десет одсто, додајући да до тога неће доћи зато што је привреда боља, већ због општег пада привредне актовности.

 

Директор Уније послодаваца Србије Драган Марјановић је истакао да је лоше да држава купује социјани мир пребацујући терет натрговце, да законе треба прилагодити условима који постоје у Србији, јер није логично да имамо законе развијених земаља који су у домаћим условима неприменљиви.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија