latinica | ћирилица

ОТВОРЕНА СЕДМА УМЕТНИЧКА КОЛОНИЈА ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ КОМПАНИЈЕ „УМ-ИНГ”

22.10.2020

Корона вирус је на кратко затворио музеје, позоришта и друге установе културе, али није спречио уметнике да стварају. Период изолације дао је свима шансу да буду инспиративни, креативни и прикажу себе у најбољем светлу. Борислав Умићевић, власник компаније „УМ-ИНГ” (Умићевић инжењеринг) седми пут за редом организовао је сликарску уметничку колонију од 21. до 23. октобра која је јуче свечано отворена. Окупило се десет изванредни стваралаца и најбољих зрењанинских академских сликара: Рудолф Бркић, Виорел Флора, Маријан Барош, др Драган Хајровић са супругом Иреном Хајровић, Александар Аца Качар, Бранко Ђукић, Маја Јурић и гости Јавор Рашајски из Вршца и Виолета Цапрђа из Банатског новог Села. Недостајао је иницијатор и један од оснивача Колоније Славко Концулов, који је преминуо. Све слике које уметници буду урадили остаће у легату, а касније ће бити изложене и продате на аукцији а средства донирана у хуманитарне сврхе.

Ово је седма колонија под покровитељством наше фирме, и окупила је осам најбољих зрењанинских сликара, а придружили су им се и гости Јавор Рашајски и Виолета Цапрђа. Ситуација са корона вирусом нас је довела у положај да размислимо да ли ће колоније уопште бити и свесни смо свих ризика. Одлучили смо да се одупремо изазову и да окупимо уметнике поштујући све прописане епидемијске мере. Зато смо смањили и број учесника и званица. Крећемо у нови циклус, након пете колоније ћемо организовати аукцију слика и усмерити новац онима којима је то најпотребније – рекао је Борислав Умићевић и додао да су сви уметници његови пријатељи и да му је драго што имају прилику да се виде, друже, а пре свега да помогну.

За мене је ово посебан доживљај. Имам потребу да на овај начин дам свој скромни допринос културним дешавањима у Граду и заиста сам испуњен и радостан јер знам да чинимо нешто хумано и лепо – каже наш саговорник.

Новина у односу на претходне колоније је установљена Повеља за животно дело и посвећеност иковној уметности, које су уручене сликарима: Рудолфу Бркићу, Јавру Рашајском, Александру Качару и Славку Концулу. Повеље за изузетан допринос ликовној уметности знак је захвалности људима који несебично помажу развој културе нашег Града. Уручене су привредницима Горану Нешићу, Будимиру Јовановићу и Бориславу Умићевићу.

Извор: Лист Зрењанин

 

 

Фото: Лист Зрењанин

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија