latinica | ћирилица

ПРЕДСЕДНИК ЗРЕПОК-А БУДИМИР ЈОВАНОВИЋ О ИНИЦИЈАТИВИ ДА СЕ ОГРАНИЧИ РАД ВИКЕНДОМ И ПРАЗНИЦИМА

14.07.2020

За очување породичних вредности

Чланови Зрењанинског пословног круга (ЗРЕПОК) недавно су предложили иницијативу да се недељом и за време државних празника забрани рад продавницама мешовите робе и тржних центара. ЗРЕПОК је пошао од чињенице да су грађани за време ванредног стања и ригорозних ограничења успевали да се снабдевају основним животним намирницама и осталим потрепштинама за живот, чак и у ситуацијама када су продавнице биле затворене три узастопна дана.

Будимир Јовановић, председник ЗРЕПОК-а и власник предузећа „Огрев” и „Керамика Јовановић” сматра да ова одлука не треба да буде посматрана само са економске стране, већ много шире. Он истиче да је то важно, како у социолошком функционисању породице (породични ручак, верски обичаји), тако и у културолошком систему вредности када је реч о породичним догађајима и забавама и навео да у трговини има око 200.000 запослених и да су од тога 70 одсто жене.

  • Са економске стране, трговине би се суочиле са прерасподелом радних обавеза и распореда рада, радници би били одморнији, угоститељски објекти би имали више простора за рад и потенцијално више посета, што у овој ситуацији после пандемије може да буде позитивно за њихов бржи опоравак – каже Јовановић.

 

Зашто је баш сада покренута ова иницијатива?

  • О том се у ЗРЕПОК-у прича више од годину дана, али је пандемија доказала да становништво може одлично да се снабдева чак и када трговине не раде недељом или викендом. Цивилизацијске тековине 21. века су да се свим запосленима омогући да не раде недељом ако то није неопходно.

 

Како се неће смањивати број запослених када се за седмину смањује број радних дана?

  • Биће повећан број купаца током шест радних дана, а њих треба да услужи већи број запослених. Само ће доћи до прерасподеле по данима.

 

Да ли ће ова мера створити додатне гужве у продавницама, будући да је ограничен број људи у објектима могућ због пандемије?

  • Осим изузетака, није реално очекивати веће гужве у трговачким објектима. Радна недеља ће трајати шест, а не четири или пет радних дана. Капацитети већине трговинских објеката су такви да могу да услуже много више купаца.

 

Имате ли податак у колико европских држава је забрањен рад недељом и какве су биле реакције на ту одлуку у Црној Гори?

  • У девет земаља Европске уније забрањен је рад недељом, као и у неколико земаља ван Уније. Да набројимо неке: Немачка, Француска, Аустрија, Пољска, Словенија… Што се тиче Црне Горе, подељена су мишљења, али то је држава која је више од десет пута мања у односу на Србију, тако да није за поређење.

 

Да ли је одлука формирана на бази економских интереса послодаваца и мањег броја људи запослених у трговини или је пак узет шири друштвени интерес?

  • Постоји сагласност, пре свега домаћих трговинских ланаца и продаваца, запослених у трговини и релевантних синдикалних организација. Признаћете да је то реткост и да заслужује да републичка Влада предложи закон у складу са тим. Сматрамо да нико неће бити угрожен због оваквог решења, а многима ће квалитет живота бити неупоредиво бољи.

 

Зашто није предложено да се забрани рад недељом кафана, ноћних клубова, стриптиз барова, коцкарница? Зар ове институције не урушавају јавни морал и породичне вредности више него него трговине?

  • Кафане и ресторани у целом свету раде недељом, па не знам зашто не би и код нас. Што се тиче коцкарница, кладионица, стриптиз барова и неких других делатности, о томе треба разговарати другом приликом. Шта рећи за ријалити програме на телевизијама са националним фреквенцијама? Ко треба да се бори против такве пошасти? Каква је улога осталих медија да се врши притисак на власт како би се елиминисало зло које трује душе и умове великог броја наших људи?

Извор: Лист Зрењанин

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија