latinica | ћирилица

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О ЧУВЕНОМ ЛЕКАРУ И КОМПОЗИТОРУ ЈОВАНУ ПОПОВИЋУ

29.11.2018

Књига о лекару и композитору др Јовану Поповићу „Ко т’ покида са грла ђердане“ биће представљена 6. децембра, у Барокној сали Градске куће у Зрењанину.

Организатори промоције су издавачка кућа „Тиски цвет“ из Новог Сада, као издавач, и зрењанинска компанија „УМ – Инг“, у којој је ова књига први пут представљена зрењанинској јавности приликом недавно одржане традиционалне ликовне колоније.

Књигу је приредио Сима С. Матић, који ће бити један од излагача на промоцији у Зрењанину.

– Јован Поповић веома је занимљива личност, рођен је у у Ади, а цео век провео је у Зрењанину. Био је очни лекар и хуманиста а иако се самоаматерски бавио музиком, оставио је дубок траг и у тој сфери, као значајан композитор. Умро је 1973. у Зрењанину, где је и сахрањен – у пар речи власник компаније „УМ – Инг“ Борислав Умићевић најављује промоцију књиге о једном великану овог дела Баната, који заслужује више пажње јавности.

Књига је саткана од приповедања и прилога више аутора, поред осталих и знаменитог зрењанинског хроничара, пензионисаног учитеља Дејана Бошњака, који је и најзаслужнији за оживљавање успомене на др Јована Поповића, о којем ни боље упућени Ађани а ни Зрењанинци нису знали много. Бошњак је подсетио на чињеницу да је песму, која је постала и наслов књиге, компоновао доктор Поповић, на стихове Алексе Шантића, и да то није народна песма. А ту песму, коју су певале Радмила Димић, Нада Мамула, Душица Билкић, Мерима Његомир, Ханка Палдум и многе друге певачке звезде, Бошњак оцењује као најлепшу српску песму 20. века.

О доктору Поповићу и његовом делу пишу и други, професорка Слободанка Латиновић о њему као узорном очном лекару, а др Добривоје Пауновић исписује цртице о офтамолошкој пракси др Јове Поповића. Већи број текстова посвећен је његовом музичком стваралаштву а можда најбоље насловљен текст у књизи је „Јован Поповић, доктор медицине у српској музици“, аутора Дејана Томића. На крају, побројане су песме којима је печат утиснуо др Јован Поповић а многи ће се изненадити да су међу њима „Мој дилбере“, „Тера Ленка“, „Лептирићи мали“…

Све то обећава једну веома занимљиву промоцију, и прилику за све Зрењанинце да сазнају нешто ново о негдашњем суграђанину, почившем на Томашевачком гробљу.

ИЗВОР: Портал Зрењанински

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија