latinica | ћирилица

Саопштење за јавност поводом спроведеног јавног позива за доделу бесплатних уџбеника ученицима другог и шестог разреда

05.04.2024

„Зрењанински пословни круг-ЗРЕПОК“ је 7. марта 2024. године објавио Јавни позив за пријаву oсновних школа са територије Средњобанатског управног округа за доделу бесплатних уџбеника  ученицима другог и шестог разреда. Дата је могућност за добијање бесплатних уџбеника само за ученике другог и шестог разреда из разлога што је ове године вршен реизбор уџбеника за те разреде, све у складу са законом. 

„ЗРЕПОК“ је приликом креирања Јавног позива водио рачуна и о национионалним мањинама, па је због тога понудио могућност аплицирања за вредносне ваучере ученицима који наставу слушају на језицима националних мањина.

23. марта 2024. године донета је oдлука да се продужи рок за конкурисање по објављеном јавном позиву до 31. марта 2021. године, на захтев родитеља и појединих наставника.

„Зрењанински пословни круг“ је ову акцију покренуо са Фондацијом „Алек Кавчић“ из разлога што су ставови и циљеви обе организације исти.

Сматрамо да је Образовање темељ развоја друшта и залажемо се за то да основно образовање стварно буде БЕСПЛАТНО.

Фондација „Алек Кавчић“, односно њен оснивач Александар Кавчић (професор, инжењер и научник, познат по свом патенту за читање записа са магнетних меморија који се користи у милијардама рачунара и дискова широм света)  добровољно улаже изузетно много енергије и ресурса у израду уџбеника који се могу користити у процесу основног образовања. Сви уџбеници су одобрени од стране Министарства просвете и налазе се у Каталогу уџбеника.

Фондација „Алек Кавчић“ није профитно оријентисана већ је друштвено одговорна организација. Цена уџбеника обезбеђује одрживост пословања и не ствара никакву зараду. 

„ЗРЕПОК“ је са овом акцијом имао за циљ да помогне ученицима и родитељима обезбеђивањем комплета уџбеника за све ученике другог и шестог разреда на територији Средњег Баната, где и послују претежно фирме чланице Удружења и овим путем желимо да се захвалимо свим људима који су се интересовали за акцију и давали подршку. Захваљујемо се и школама које су послале пријаве. Од укупно 49 основних школа са територије Средњег Баната, пријаву на Јавни позив за доделу бесплатних уџбеника послале су само три школе (Основна школа „Петефи Шандор“ из Нове Црње и основне школе „Жарко Зрењанин“ и „Ђура Јакшић“ из Зрењанина). Резултате Јавног позива детаљније можете видети овде.

Изражавамо жаљење због слабог одзива школа, а посебно због тога што 46 школа није затражило ни комплет уџбеника на увид како би се упознала са садржајем нити узело озбиљно у разматрање наш позив.

Стиче се утисак да доносиоци одлука нису ни помислили на то да би могли да обезбеде бесплатне уџбенике за ученике, већ су деловали не водећи рачуна о интересима ученика и родитеља, који издвајају значајан новац за уџбенике.

Овим саопштењем не желимо да изазовемо непријатне ситуације између наставника, родитеља, директора школа, већ желимо да скренемо пажњу на чињеницу да школе постоје због ученика. Важно је да доносиоци одлука препознају да су ту због заједнице и да је њихова одговорност да воде рачуна о потребама и интересима оних које представљају.

Зрењанински пословни круг ће у наредном периоду организовати представљање уџбеника како би се сви заинтересовани уверили да су у питању квалитетни уџбеници у штампаној форми, као и сваки други, израђени у складу са Програмом Министарства просвете, одобрени од стране Министарства просвете и уврштени у Каталог уџбеника.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија