latinica | ћирилица

СТЕВА КОЧАЛКА И ГОРАН КОВАЧЕВИЋ О НЕДОСТАТКУ РАДНЕ СНАГЕ У СРБИЈИ

14.05.2017

Ако заиста желимо да будемо успешна држава у којој људи пристојно живе, одлазак у иностранство је сигурно један од најкомпликованијих проблема са дугорочно најтежим последицама. Намерно на кажем одлазак ,,радника", него ,,држављана Србије" јер не одлазе само радници, већ буквално сви профили, од неквалификованик радника до доктора наука - рекао је Горан Ковачевић, генерални директор компаније ,,Гомекс" за лист Зрењанин, одговарајући на питање да ли његова компанија има проблем са радном снагом због њеног константног одлива у иностранство. Као највећи узрок овој појави Ковачевић види, оре свега, ниске плате у Србији, а
огромне потребе за радном снагом у земљама ЕУ.

- УВОЗ РАДНИКА - ОДАКЛЕ?
Има ли истине у причама да ће Србија, у догледно време, морати да увози радну снагу? Горан Ковачевић такве тврдње сматра дискутабилним, а са њим се слаже и Стева Кочалка, председник ЗРЕПОК-а и власник фирме ..Валор".


- Поставња се питање одаклле да увозимо раднике? Иза нас нема много европских и географски блиских земаља које би биле кандидати да од њих преузмемо радну снагу , па нам остају азијске и афричке земље, а то не изгледа као реално решење - наводи владник ,,Гомекса", који додаје да је једини начин борбе против ове пошасти унапређење економских прилика или једноставније речено - боља производња, јефтинија држава, више плате, бољи друштвени стандард.


Кочалка пак, тврди да је решење требало тражити деведесетих година прошлог века и да је сада већ касно за поправљање ситуације.

- Мислим да је шанса за тражење решења пропуштена 90-их година. Сада је већ касно, ако говоримо искрено. Тада смо могли да урадимо нешто поводом остваривања очекивања које људи имају у вези са платом, летовањем, зимовањем, пристојним животом. Нико, па ни мигранти , не желе да остану у Србији, него стоје на граници, чекајући да прођу даље у Европу - констатује Кочалка.

Са тим се не слаже Сенка Јанков, професорка социологије у Зрењанинској гимназији. Она каже да не може да гледа на ситуацију тако песимистички.

- Држава има систем који може решити ситуацију. Питање је само да ли она то жели. Питање је који је циљ државе за будућност - кратко је прокоментарисала.


- НЕЋЕ СУДБИНУ РОДИТЕЉА
Сенка Јанков сматра да су млади данас много свеснији стања у друштву него што је то била омладина пре 30 година. Она наводи да је приметила код својих ученика да су то схватили гледајући своје родитеље и људе око себе како се муче да би зарадили. - Оно што ми показује да је наше друштво прилично болесно јесте чињеница да многи очекују да напредују уласком у политику, уместо захваљујућу знању. Појединци су уложили много тога у образовање, и знамо да није свакоме доступно, а од тога немају зараду после дипломирања. Чујем од ученика Гимназије да већина жели да зврши државне факултете, али се надају да после школовања оду у иностранство. Деца очекују да ће се знање и вештине које ће стећи у Србији, више ценити у другој држави и да ће имати више могућности да се усавршавају - прича о својим искуствима са ученицима Сенка Јанков. Она додаје да је људима доста и несклада између онога што се пласира у медијима и онога што они виде свакодневно: -Притом, од људи које знају, чују или виде да је њима много боље после одласка из Србије него док су били ту.


ГОРАН КОВАЧЕВИЋ: ЉУДИ МИСЛЕ ДА ЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ ЛАКО
-Озбиљан проблем је и поремећен однос према раду, јер је приметно да многи који одлазе, мисле да ће тамо зарадити далеко више новца са далеко маље напора, а то се најчешће испостави као заблуда. Једноставно, морали би смо поново успоставити култ рада и радника. За то су одговорни послодавци и радници - објашљава Ковачевић и додаје: - Ми у ,,Гомексу" се трудимо да исплаћујемо плате барем као други озбиљни послодавци у нашој бранши, тако да су наши проблеми чак нешто мањи него у осталим трговачким ланцима, али далеко од тога да можемо бити задовољни. И код нас је главни разлог напуштања радног места одлазак у иностранство. Покушавамо систематски да обезбедимо и неке могућности напредовања, што је и дало резултате, па смо минимализовали одлазак средњег и високог стручног кадра.

ИЗВОР: ЛИСТ ЗРЕЊАНИН, 12.05.2017.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија