latinica | ћирилица

ФИНАЛЕ „ЛЕТЊЕ СТРУЧНЕ ПРАКСЕ 2012“ И ИЗБОР НАЈБОЉИХ РАДОВА И СТУДЕНТА

16.10.2012

У уторак 16. октобра на Техничком Факултету „Михајло Пупин“ студенти друге генерације „Летње стручне праксе“ презентовали су и бранили своје пројектне задатке. Петочлани жири у саставу: професор Мирослав Ламбић, професор Дејан Ђорђевић, доцент Дијана Каруовић, представник студената, Давид Гилезан и председник „ЗРЕПОК“-а, Драган Видаковић, имали су задатак да вреднују радове и да изгласају најбољег студента међу њима.


Подсећања ради, након потписаног Уговора о пословно-техничкој сарадњи између „ЗРЕПОК“-а и Техничког факултета „Михајло Пупин“, 31. августа 2010. године, током 2011. године успешно је реализован пројекат „Летња стручна пракса 2011.“ у оквиру којег је од 12 студената и њихових радова изабран најбољи којег „ЗРЕПОК“ стипендира за време мастер студија.

 

Након расписаног конкурса, јуна месеца ове године, за обављање летње стручне праксе у 2012. години, у складу са постављеним критеријумима, изабрано је 9 студената и почетком јула месеца почела је и реализација програма „Летње стручне праксе 2012.“.

 

Студенти су током лета обављали праксу у фирмама чланица „ЗРЕПОК“-а, односно у фирмама “Неимар”, “Термика”, “Огрев”, „Керамика Јовановић“, “BB trade”, “BB company”, “Валор” и „Гомекс“.

 

За рад студената и помоћ у реализацији задатака били су задужени ментори из фирми у којима су студенти обављали праксу у оквиру које је студентима омогућено да стекну и прва практична знања и искуства из области студија које изучавају.

 

Студенти су били у обавези да током праксе ураде Пројектни задатак, који су данас бранили на Техничком факултету „Михајло Пупин“.

 

Студенти су приликом одбране пројектних радова били детаљни и члановима су показали да су одлично упознали компанију у којој су обављали летњу стручну праксу.

 

 Млађана Асими је обављала праксу у ИГМ Неимар 

 

 

Рената Секереш је обављала праксу у АД Термика

 

Пуна учионица студената који су веома пажљиво пратили излагање својих колега

 

Конференција за медије одржана је истог дана са почетком у 14 часова у просторијама Техничког факултета „Михајло Пупин“ и овом приликом су представљени и резултати одбране пројектних задатака и проглашени су најбољи студенти.

 

Продекан за наставу проф. др Драгана Глушац, која је у пројекту „Летње стручне праксе“ била задужена за оперативни део и контакте са студентима, је отворила конференцију за новинаре и у свом емотивном говору похвалила студенте који су показали изузетно интересовање и препознали предности учествовања у овом програму. Речима „ добро рађа добро“ замолила је присутне студенте да пренесу своја позитивна искуства другим студентима и да тиме допринесу њиховом усавршавању и развоју кроз пројекат „Летња стручна пракса“ у будућности.

 

На конференцији присутнима обратио и проф. др Милан Павловић декан факултета, он је у свом обраћању јавности рекао да је изузетно поносан на то што Технички факултет у Зрењанину у сарадњи са „Зрењанинским пословним кругом“ реализује пројекат који има за циљ да обезбеди студентима додатно практично искуство, могућност да унапређују знање и вештине. Он је истакао да Технички факултет „Михајло Пупин“ није установа која само подиже ниво знања и вештина студената већ неко ко им помаже да се лакше интегришу у привредне токове и након дипломирања лакше дођу до запослења.

 

Драган Видаковић, председник „ЗРЕПОК“-а у обраћању присутним студентима и новинарима

 

Драган Видаковић председник „ЗРЕПОК“-а је у свом обраћању поздравио присутне, изразио велико задовољство због успешне реализације пројекта „Летња стручна пракса“ и уједно похвалио код студената спремност на жртву који су показали тиме што су издвојили своје слободно време, без накнаде, упустили се да учествују у овом пројекту и да ураде задатке који су били врло захтевни. Он је истакао да је на крају одбране пројектних задатака заједничка констатација чланова жирија јесте да су радови ове године били још бољи и квалитетнији у односу на прошлу годину. Он је овом приликом пожелео студентима у своје лично и у име чланова „ЗРЕПОК“-а свако срећу и добро, пре свега да студенти наставе са даљим усавршавањем свог знања и на крају студирања да се запосле у овом окружењу.

 

Драган Видаковић је на крају свог излагања са задовољством објавио вест да је студенткиња Млађана Асими након што је обавила праксу у ИГМ „Неимар“ запослена јер су у том предузећу запазили њен труд и посвећеност компанији.

 

Исто тако, Видаковић је нагласио да је ЗРЕПОК изузетно задовољан са реализацијом овог пројекта и да ће се он сасвим сигурно наставити и у наредним годинама.

 

На крају конференције је проф. др Драган Глушац објаснила присутнима по којим критеријумима је жири оцењивао студенте и њихове радове, она је напоменула да студенти нису оцењивани на основу једног субјективног утиска већ су оцене класификоване у више подкритеријума. Оценама од 1 до 10 је жири бодовао радове и на тај начин је формирана ранг листа.

 

По оцени жирија најбољи рад и презентацију је имала Јована Пећанац. Она је „Летњу стручну праксу“ обавила у „Керамици Јовановић“. Друго место је освојила Мила Закинкоја је праксу обавила у „Валору“ док је трећепласирана Александра Јовић била ангажована у „Огреву“.

 

Листа студената са називима пројектних задатака задатих од стране ментора из фирми у којима су студенти обављали Летњу стручну праксу, изгледа овако:

 

1. Првопласирана - Јована Пећанац (пракса у „Керамици Јовановић“)
пројектни задатак : „Task Management“

2. Другопласирана - Мила Закин
пројектни задатак: Побољшање перформанси главног складишта доо „Валор“-а

3. Трећепласирана – Александра Јовић
пројектни задатак: „On line“ промоција „Огрева“

4. Ивана Петканић (пракса у „ББ Траде“-у)
пројектни задатак: Услови за стицање статуса повлашћеног произвођача електричне енергије, трендови откупних цена и обезбеђење техничке могућности за емитовање електричне енергије у мрежну дистрибуцију Електро-привреде Србије (ЕПС)

5. Љиљана Литричин
пројектни задатак: Анализа могућности инсталације соларних електрана на објектима „ББ Траде“-а

6. Воислав Поповић (пракса у „Гомекс“-у)
пројектни задатак: Израда и развој клијент-сервер решења за управљање залихом, обрачун потрошње и евиденцију мобилних телефона

7. Рената Секереш
пројектни задатак: План организације одржавања машина у АД „Термика“

8. Млађана Асими
пројектни задатак: Пројектовање развоја одржавања опреме у ИГМ “Неимар”

9. Љиљана Ђурић (пракса у „Гомекс“-у)
пројектни задатак: Оптимизација трошкова платног промета у систему Е-банкинг-а

 

Јовани Пећанац ће „ЗРЕПОК“ обезбедити стипендију од 120.000,00 динара која ће јој бити исплаћивана у једнаким месечним ратама за време једногодишњег трајања мастер студија. Осим тога, њу ће Факултет ослободити трошкова наставка школовања на мастер студијама.

 

Јована Пећанац након проглашења победника о својим утисцима


Јовани Пећанац ће „ЗРЕПОК“ обезбедити стипендију од 120.000,00 динара која ће јој бити исплаћивана у једнаким месечним ратама за време једногодишњег трајања мастер студија. Осим тога, њу ће Факултет ослободити трошкова наставка школовања на мастер студијама.

 

Препознајући велику амбицију и залагање које су показали студенти током обављања летње стручне праксе, Факултет и „ЗРЕПОК“ су и ове године припремили и поклоне изненађења за све студенте. Три првопласирана студента на поклон су добила таблет рачунаре, а сви остали, који су успешно одбранили пројекат, по екстерни хард диск.

 

Давид Гилезан представник Агенције „Модена травел“ је првопласирану Јовану Пећанац наградио са путовањем у Краков за дочек Нове године 2013.

 

Сви учесници су добили и сертификате о обављеној стручној пракси.

 

Драган Видаковић, председник „ЗРЕПОК“-а  додељује Јовани Пећанац Сертификат о обављеној  пракси

 

Студенти са представницима „ЗРЕПОК“-а и Техничког факултета „Михајло Пупин“

 

Пословно удружење „Зрењанински пословни круг“ и Технички факултет „Михајло Пупин“ честитају студентима на успешној одбрани пројектних задатака и захваљују се на учешћу у пројекту!

 

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија