latinica | ћирилица

ФИРМА ЧЛАНИЦА ЗРЕПОК-А, "ГОМЕКС" , ПОДРЖАЛА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

29.03.2018

У организацији Основне и средње школе "9. мај" из Зрењанина и уз подршку компаније ГОМЕКС, на Тргу слободе у Зрењанину обележен је Међународни дан особа са Дауновим синдромом.

У шетњу подршке, у шареним или распареним чарапама, кренули су ђаци више градских основних школа, вртића, представници ГОМЕКС-а, локалне самоуправе и других.

По завршетку шетње кроз центар, код споменика Краљу Петру, хор зрењанинске Музичке школе "Јосиф Маринковић" извео је кратак програм, изводећи нумере "У свету постоји једно царство" и "Кад си срећан". На самом крају перформанса, ка небу је полетело стотину балона у знак подршке особама са Дауновим синдромом.

Међународни дан особа са Дауновим синдромом први пут је обележен у Сингапуру 2006. године. Датум је одабран на темељу трисомије 21. хромозома по чему је Даунов и јединствен.

Реч је о генетском поремећају узрокованом једним хромозомом вишка, а настаје у тренутку зачећа. Ношење шарених, распарених чарапа на овај дан симболизује различитости, које су баш као и чарапе, препуне шаренила и боја.

ИЗВОР: ГОМЕКС

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија