latinica | ћирилица

ФИРМЕ ЧЛАНИЦЕ ЗРЕПОК-А ДАЈУ ДОПРИНОС ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ

23.07.2018

Потписивање уговора између фирми чланица ЗРЕПОК-а - Гомекс-а, Огрева и ББ трејда и Економско – трговинске школе „Јован Трајковић“ први су кораци ка увођењу дуалног образовања у образовни систему нашем граду

Наредне школске године, 10 ученика трговачког смера практични део наставе обављаће у продајним објектима зрењанинског трговинског ланца Гомекс.
Један број праксу ће радити у ББ трејду а 2 ученика праксу ће имати у Огреву.
Потписивање уговора између ова три трговинска предузећа и Економско – трговинске школе „Јован Трајковић“ први су кораци ка увођењу дуалног образовања у образовни систем.
Разлика између практичне наставе каква је била досада и дуалног образовања има више, али можда најважнија је да се обавезе и права свих страна прописују уговором, као и да ће ученици за обављање праксе бити плаћани.

Корист за предузећа
О томе шта за предузећа значи сарадња коју успостављају са школама на овај начин, говорио је Горан Ковачевић, директор Гомекс-а.
Трговина је једна од привредних грана која се јако брзо развија и мења, каже Ковачевић. Ученици који би се први пут појавили у трговини тек након окончања школовања практично не би знали да се снађу. За Гомекс, али и друга предузећа која се укључују у систем дуалног образовања, ученици који део радне недеље проводе у практичном раду, значе јако много. И досада смо имали ученике на пракси али ово је потпуно другачија ситуација. Ученици су мотивисани, знају да ће бити плаћени и све то даје потпуно другачију слику.
Толика је потражња за добрим трговцима, да би Гомекс у овом тренутку могао да на праксу прими и 100 ученика, рекао је Ковачевић

Корист за школу
Екомомско – трговинска школа прва је школа у граду која је закорачила у дуални систем образовања.
За наше ученике а самим тим и школу, сарадња између локалних предузећа и образовних институција од великог је значаја. Ученици савладавају основе свог будућег занимања и у школи али што је још важније,и тамо где ће се ако буду желели запослити, кад заврше школовање. За свој рад добијаће надокнаду, што повећава мотивацију, каже Драгослава Голушин, директорка школе.
Предузећа су заинтресована да побољшају услове рада у школама, што се већ десило, јер им је јако важно да ученици а њихови будући запослени, науче све што треба у условима какви су потребни. Помажу нам да опремимо кабинете и набавимо сву потребну опрему.
За трговачки смер нема уџбеника. Трговина се толико брзо мења и напредује да нема смисла штампати књиге.Наши партнери нам помажу тако што ћемо заједно одштампати приручнике, брошуре, које ће ученицима бити од велике помоћи, истиче Голушин.

Наставак догодине
Ово је тек почетак, каже Предраг Станков, председник Регионалне привредне коморе која је партнер у пројекту дуалног образовања.
Наш је задатак да спојимо привреду и образовање, каже Станков. Први уговори показују да има простора за сарадњу. У Техничкој школи је први пут ове године, као производ дуалног образовања, отворен смер мехатроничара. Када од другог разреда ученици овог смера крену на праксу то ће бити у погонима нових инвеститора у зрењанинским индустријским зонама, истиче Станков.
Дуално образовање требало би да на најбољи начин споји потребе привреде и послодаваца и образовни систем. Иако су ово у Зрењанину тек први кораци, јасно је да простора и воље за сарадњу има.

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија