latinica | ћирилица

ЧЛАНОВИ „ЗРЕПОК“-а, МРКШИЋ И ЈОВАНОВИЋ НА САСТАНАКУ КОД БОЈАНА ПАЈТИЋА

01.07.2014

Председник Извршног већа Војводине, Бојан Пајтић, позвао је директора земљорадничке задруге „МРКШИЋЕВИ САЛАШИ“ и члана ЗРЕПОК-а, Војислава Мркшића, на састанак поводом проблема који су настали око издавања у закуп државног пољопривредног земљишта у Општини Житиште. Састанку са покрајинским премијером су, на позив Мркшића, присуствовали и заменик председника ЗРЕПОК-а Будимир Јовановић и потпредседник МЗ Српски Итебеј Предраг Арсић.

 

На пропусте у вези са применом закона о пољопривредном земљишту и проблеме који се због тога јављају, „ЗРЕПОК“ указује већ дуже време и у ту сврху је организовао низ састанака. Разговори су вођени са председником Општине Житиште Драганом Миленковићем, начелницом Средњoбанатског округа Татјаном Дуловић, начелником Полицијске управе града Зрењанина, Бојаном Марковићем, а 11.августа у просторијама Удружења је организована и конфереција за новинаре на којој је широка јавност упозната са малверзацијама и злоупотребама у примени закона о пољопривредном земљишту.

 

Након одржане конференције, покренута је широка расправа у јавности на ову тему, а својим интересовањем и иницијативом за организовање овог састанка, председник ИВ Војводине Бојан Пајтић је показао да је добро информисан и заинтересован за решавање овог проблема.

 

Мркшић, Јовановић и Арсић су покрајинском премијеру детаљно изложили какви су се проблеми појавили у Општини Житиште током процеса издавања у закуп државног пољопривредног земљишта и скренули му пажњу да такве појаве могу да ескалирају у много озбиљније проблеме који могу имати несагледиве последице чак и по питању међунационалних односа.

 

Они су Пајтићу пренели став „ЗРЕПОК“-а да је важећи Закон о пољопривредном земљишту недовољно прецизан и да је остављено много простора за његово тумачење што људима који су спремни на злоупотребу директно омогућава да прибављају себи велику корист и свесно обесмишљавају сам закон на очиглед државних органа, а на штету пољопривредника.

 

Покрајинском премијеру је пренета и информација о томе шта је све до сада ЗРЕПОК предузeo поводом овог проблема и какве су реакције биле у вези са тим.

 

Пајтић је пажљиво саслушао све што су му Мркшић, Јовановић и Арсић изложили и сложио се са њима да је у питању очигледна злоупотреба закона. Он је чврсто обећао је да ће видети како може да помогне у решавању овог проблема, а да ће му први корак бити да контактира републичко министарство пољопривреде и њима директно пренесе информације које је су му презентоване на састанку.

 

Непосредно након одржаног састанка, Мркшић је телефоном позван од стране министарства пољопривреде које је од њега затражило више информација у вези са изнетим наводима, како би могло да реагује и помогне у решавању овог проблема.

 

Договорено је да ЗРЕПОК сачини предлог измена и допуна важећег закона о пољопривредном земљишту и обезбеди широку подршку овој иницијативи, како би биле усвојене законске измене и како би пољопривредници, који желе да остану у својим селима и баве се пољопривредном производњом, били заштићени. На овај начин би се спречиле даље злоупотребе недореченог закона које прете да ескалирају у много веће проблеме са несагледивим последицама.

 

Свакако да би решавањем овог проблема био дати и конкретан допринос опстанку наших села којима што због беле куге, што због неорганизоване и незаинтересоване државе, прети изумирање.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија