latinica | ћирилица

ЧЛАНОВИ „ЗРЕПОК“-а ПРИСУСТВОВАЛИ САСТАНКУ НА ТЕМУ ПРИВРЕДНЕ САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ЗРЕЊАНИНА И УХТЕ

29.09.2014

Након потписивања Споразума о успостављању пријатељских односа између градова Зрењанина и Ухте, у Републици Коми у Руској Федерацији, и већ остварене изузетно значајне сарадње у области образовања, вођени су и први разговори о успостављању привредне сарадње између региона којима припадају два града.

 

Боравак руске делегације у нашем граду искоришћен је и за сусрет с привредницима, а састанку у Градској кући у Зрењанину присуствовали су, између осталих, представница Сталног представништва Републике Коми код председника Руске Федерације Елена Васиљева, градоначелник Ухте Игор Михељ, државни секретар у Министарству привреде Републике Србије Драган Стевановић, начелник Средњебанатског управног округа Душан Шијан, градоначелник Зрењаниина Чедомир Јањић са сарадницима, представници Зрењанинског пословног круга „ЗРЕПОК“.

 

На слици представници града Зрењанин

 

Разговори су трајали пуна два часа, током којих је било речи о могућностима сарадње у области привреде и економије, а одлучено је и да се формира Координационо тело, које ће се непосредно бавити том сарадњом и договарати о наредним корацима. Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић оценио је састанак као веома конструктиван.

 

- Озбиљним залагањем, пре свега домаћина, Града Зрењанина и нас, као државе, из свега овога може проистећи озбиљна економска и политичка сарадња. Република Коми, из које долазе наши гости, је најбогатија у Русији. Малобројна је, када је у питању становништво, али располаже изузетним ресурсима, а то подразумева и да имају доста капитала. Покушали смо овом приликом да им представимо могућности за инвестирање у Зрењанину и Србији, а с друге стране, покушали смо да им објаснимо да нам је неопходнма њихова логистичка и свака друга подршка, како би нашу производњу могли да пласирамо на руско тржиште, с обзиром на постојање повољног трговинског споразума – истакао је државни секретар Стевановић.

 

- Задовољство је продубљивати сарадњу са, сада могу да кажем, братским градом Ухтом, пре свега у домену економије и мислим да је то најважнији сегмент те сарадње коју развијамо под покровитељством Града Зрењанина и градоначелника Града Ухте. Сигуран сам да, када будемо формирали Координационо тело, о чему је постигнут договор, да ће привредници успоставити сарадњу која ће донети видљиве резултате – рекао је након састанка градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић.

 

Чланови ЗРЕПОК-а, Војин Обрадовић, Драгољуб Бјелоглав и Војислав Мркшић

 

Реч привредника гласно се чула током овог скупа, а заменик председника пословног удружења „ЗРЕПОК“ Драгољуб Бјелоглав истиче да је руска страна изнела неке конретне примере где би могла да се успостави сарадња.

 

- Састанак је био конструктиван и могло би се рећи да је један од најконструктивнијих које смо до сада имали с представницима Руске Федерације. Они су спремни да део свог капитала инвестирају у Србију, а с циљем заједничког наступа на тржиштима западне Европе – казао је Бјелоглав.

 

Преузето са : www.zrenjanin.rs

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија