latinica | ћирилица

Члан ЗРЕПОК-а, Борислав Умићевић на трибини „О фабрикама и радницима кроз призму Комбината Серво Михаљ”

22.08.2023

Трибина под насловом „О фабрикама и радницима кроз призму Комбината Серво Михаљ” одржана је синоћ (21. августa) у aтријуму Народног музеја у Зрењанину.

На трибини поред нашег члана Борислава Умићевића, говорили су Милорад Фелбаб, бивши генерални директор Комбината „Серво Михаљ”, Ерне Лазар, коаутор различитих стручних текстова о привреди Зрењанина и Срђан Приљева, виши кустос Народног музеја Зрењанин и који је био и модератор трибине.

с лева на десно- Умићевић, Фелбаб, Приљев и Лазар

Борислав Умићевић, познати зрењанински привредник који данас води сопствену фирму УМ-ИНГ ( Умићевић инжењеринг) говорио је о свом радном искуству у Комбинату "Серво Михаљ". Он је истакао важност кадровске политике, образовања и сарадње између привреде и науке. Борислав Умићевић је као млади инжењер, одмах после студирања у Београду, вратио се у свој родни град и у дрштву врхунских инжењера радио је у одсеку за инвестиције и пројектовање. Умићевић је истакао да је стечено искуство у Комбинату, радећи на изузетно комплексним пројектима, као што је пројектовање Биме у Зрењанину фактички њему и одредио судбину јер је имао прилике да учи од врхунских стручњака. 

Изложба "О фабрикама и радницима", коју су приредили Музеј Југославије и Музеј науке и технике и коју посетиоци Народног музеја Зрењанин могу погледати до 30. августа 2023, једним делом посвећена је и Индустријско-полјопривредном комбинату "Серво Михалј" и привредно-економским развоју Зрењанина током друге половине двадесетог века.

Комбинат "Серво Михаљ" је основан 1953. године, а као економско-друштвена категорија постојао је скоро четири деценије. Укупно 35 разнородних економских субјеката чинило је Комбинат током његових златних година у седмој и осмој деценији двадесетог века. У тренуцима пре распада СФРЈ, Комбинат је запошљавао 16.500 људи, чинећи кичму индустријске и пољопривредне производње у Банату. У власништву Комбината налазило се и 16.500 хектара земље, а током 1987. године финансијски обим производње премашио је вредност од милијарду долара.

Изложба о "Фабрикама и радницима" представља индустријализацију на територији данашње Србије од њених почетака до данас кроз пет индустријских локалитета: рудника у Бору и Мајданпеку, текстилне индустрије у Лесковцу, Електронске индустрије Ниш, Комбината "Серво Михаљ" у Зрењанину и Војно-техничког завода у Крагујевцу.

 

Након трибине у Салону Народног музеја Зрењанин аутори изложбе Ада Влајић и Рифат Куленовић, из Музеја науке и технике, и Радован Цукић, из Музеја Југославије, одржали су стручно вођење кроз изложбу „О фабрикама и радницима” коју можете видети до 30. августа.

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија