latinica | ћирилица

ЧЛАН ЗРЕПОК-А ГОРАН КОВАЧЕВИЋ О ПРЕДУЗЕТНИЧКИМ ПОЧЕЦИМА

15.01.2020

Горан Ковачевић, директор трговинског ланца Гомекс, у такозваном друштвеном сектору био је запослен мање од годину дана.

  • Довољно да видим да то није за мене, да тако не желим ни да радим али ни да живим, и да донесем одлуку да ће предузетништво бити мој животни и пословни избор, тако своју предузетничку причу за Виртуелни инкубатор почиње Горан Ковачевић.

Прве кораке у предузетништву Горан Ковачевић направио је 1988. године.

  • Мој први приватни посао је била агенција за маркетинг и адвертајзинг коју само основао са Мирославом Шкором, познатим певачем и председничким кандидатом на недавно одржаним изборима у Хрватској. Та је агенција одлично радила али је дошао рат и ми смо се разишли свако на своју страну. Самостални приватни посао сам започео 1994. године, у заиста нерегуларним ратним и поратним годинама. Без обзира на тешке године, могу да кажем да бољу одлуку од те да започнем приватни посао у животу нисам донео, наставља Ковачевић. Зато и данас кад ме питају каква је помоћ потребна почетницима у предузетништву, ја кажем, мука. И то кад немаш шта да изгубиш. Нема боље помоћи од муке која те тера да даш најбоље и највише од себе, истиче Ковачевић.

Предузетник се у односу на друге људе разликује у томе што је спреман да донесе одлуку, сматра Ковачевић.

  • У животу се сусрећете са наизглед парадоксалним ситуацијама, где су директори мање интилигентни од запослених. Да, али су спремни да донесу одлуку. И у свету па и код нас, један до два одсто људи су предузетници, остало су запослени у мањим или већим колективима. Тај један или два одсто је спреман да доноси одуке и преузима ризик и одговорност. Велики део људи уопште не жели да се нађе у ситуацији да доноси одлуке и то је све потпуно у реду, само морамо да схватимо како ствари функционишу, сматра Ковачевић.

Горану Ковачевићу приватни посао је донео баш оно што је планирао и очекивао.

  • Желео сам да свој живот и своје време и на крају своју слободу организујем сам. То се и десило. После оволико година и развијеног посла, ја себи обезбеђујем слободу и слободно време које користим за другачији посао. Сада су одлуке које треба да доносим све комплексније, потребно ми је да прикупим што више информација, да се што боље снабдем знањем… На пример, као предузеће смо у фази доношења одлуке да ли да пређемо у деоничарско друштво. Привлачно је али непознато. Ако то урадимо, коју берзу да одаберемо. У послу није увек један плус један два, па све саберете и одлучите. Потребне су информације али потребно је и мало ризика и мало среће. А опет што си педантнији, што су информисанији, то смањујеш проценат ризика. Ево шта бих поручио свима који се баве приватним послом или о њему размишљају. На крају, одлуку доносиш сам. Ко је за то спреман нек се посла хвата а ко није, и то је у реду, каже Горан Ковачевић.

Извор: Виртуелни инкубатор

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија