latinica | ћирилица

Јавни позив за пријаву oсновних школа са територије Средњобанатског управног округа за доделу бесплатних уџбеника

07.03.2024

 Зрењанински пословни круг - ЗРЕПОК у сарадњи са Фондацијом Алек Кавчић расписује

Јавни позив за пријаву oсновних школа са територије Средњобанатског управног округа за доделу бесплатних уџбеника

У складу са иницијативом, Образовање је темељ развоја појединца и друштва и Одлуком о подршци образовању и осигурању једнаких прилика за све ученике, ЗРЕПОК позива основне школе да се пријаве за доделу бесплатних уџбеника за ученике другог и шестог разреда.

Циљ овог јавног позива је побољшање квалитета образовања, подстицање мотивације за учење, промоцијa једнаких могућности и смањење финансијских оптерећења породица. Бесплатни уџбеници биће обезбеђени за ученике другог и шестог разреда, у складу са Законом о уџбеницима.

Преко овог јавног позива биће омогућено да се доделе штампана издања уџбеника Фондације Алек Кавчић.

Ученицима који наставу прате на језицима националних мањина, а у школама којима буду додељени уџбеници на основу овог јавног позива, биће обезбеђени ваучери за куповину уџбеника на језику националних мањина у вредности комплета штампаних уџбеника Фондације Алек Кавчић за одговарајући разред.

С обзиром на то да неки ученици због социјалног статуса имају право на бесплатне уџбенике од државе, као и ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом (Закон о уџбеницима, Финансирање уџбеника средствима буџета Републике Србије, Члан 10), молимо вас да за ове ученике не упућујете захтев, јер ће те уџбенике свакако добити захваљујући средствима из државног буџета.

Свака школа може поднети пријаву за добијање бесплатних уџбеника за своје ученике путем електронског обрасца. Образац можете преузети ОВДЕ.

Пријава се подноси на следећи начин:

Попуњену, оверену, скенирану пријаву школа шаље путем мејла на zrepok@gmail.com.

Молимо заинтересоване школе да поднесу пријаве најкасније до 25. марта 2024. године.

Након истека рока, комисија ће прегледати све пријаве и донети одлуку о додели бесплатних уџбеника.

Подсећамо школе да је ова иницијатива део нашег континуираног напора да обезбедимо квалитетно образовање за све ученике и да им омогућимо једнаке могућности у школовању.

За додатне информације и питања, молимо контактирајте Изабелу Балинт Марков, путем имејла : Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

„Фондација Алек Кавчић“ има комплете уџбеника за основну школу, за разредну наставу (од 1. до 4. разреда) и предметну наставу (за 5. и 6. разред). Већи део уџбеника за 7. и 8. разред, такође је на располагању ученицима, док су остали уџбеници за ова два разреда тренутно у изради.

Бесплатни уџбеници „Фондације Алек Кавчић“ могу да се прегледају и преузму у ПДФ формату на интернет страници www.besplatnabiblioteka.com.

Уџбенике у штампаној форми учитељи и наставници могу да наруче путем сајта Кутак за наставнике на страници www.interaktivnabiblioteka.com/kutak-za-nastavnike/ и бесплатни примерци штампаних издања стижу на адресу наручиоца.

Уџбеници „Фондације Алек Кавчић“ прошли су све потребне процедуре и имају решење Министарства просвете Републике Србије. Поменути уџбеници у издању „Нове школе“, „АрхиКњиге“ и уџбеници за учење страних језика, у издању „Nеw Аge Publishing“ налазе се у Каталогу уџбеника Министарства просвете. У сваком уџбенику (на другој или последњој страници) налази се број решења Министарства просвете којим је уџбеник одобрен.

Уџбеници „Фондације“ писани су по важећим Плановима и програмима наставе и учења и имају садржаје који воде ка исходима предвиђеним планом и програмом.

На сајту „Кутак за наставнике“ просветни радници имају на располагању додатне материјале које могу да користе у настави као што су: припреме за часове са радним листићима, блиц проверама знања, додатним задацима и  материјалима. За разредну наставу учитељима и учитељицама су на располагању и тестови са решењима за српски језик, математику и свет око нас, односно природу и друштво. Тренутно су у припреми и задаци за такмичења из математике у разредној настави који ће просветним радницима бити на располагању од почетка наредне 2024/2025 школске године. Сви ови материјали дати су и у Word формату што наставницима омогућава да уносе жељене измене.

„Фондација Алек Кавчић“ има и уџбенике у електронском облику, којима се може приступити путем сајта www.interaktivnabiblioteka.com. За приступ уџбеницима нису потребни посебни кодови и уџбеници су бесплатни.  Уџбеници садрже додатне материјале, задатке, видео, аудио и музичке прилоге који се могу користити у настави, али их ученици могу користити и самостално, за рад од куће. Платформа на коју су постављени електронски уџбеници омогућава умрежавање одељења и даје могућност наставнику да прати рад сваког од ученика.

У жељи да промовише наставничку професију, оснажи вредне и креативне просветне раднике који доприносе заједници и друштву „Фондација“ је установила Прву српску наставничку награду Просветитељ, о чему се сви заинтересовани могу информисати путем сајта www.prosvetitelj.rs.   

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија