latinica | ћирилица

“ЗРЕПОК“ и „НАЛЕД“ ОРГАНИЗОВАЛИ ТРИБИНУ ПОД НАЗИВОМ: “СВЕОБУХВАТНА РЕФОРМА ПРОПИСА У СРБИЈИ И ЗРЕЊАНИНУ - ШТА ЈЕ ДОСАД УРАЂЕНО И ШТА ЈОШ ТРЕБА ДА СЕ УРАДИ?”

01.11.2011

У Барокној сали Скупштине града Зрењанина са почетком од 10ч. одржана је Трибина под називом “СВЕОБУХВАТНА РЕФОРМА ПРОПИСА У СРБИЈИ И ЗРЕЊАНИНУ - ШТА ЈЕ ДОСАД УРАЂЕНО И ШТА ЈОШ ТРЕБА ДА СЕ УРАДИ?” у организацији ЗРЕПОК-а, радне групе на изради Зрењанинске сиве књиге и Националне Алијансе за Локални Економски развој (НАЛЕД). На трибину су позвани сви привредници и предузетници града Зрењанина и региона средњебанатског округа као и сви остали који су заинтересовани за ову тему.

 

Трибина је организована са намером да се широка јавност упозна са досадашњим резултатима у „гиљотини прописа“ у Србији и резултатима рада на ЗРЕЊАНИНСКОЈ СИВОЈ КЊИЗИ. Осим тога, жеља организатора је била и да се афирмише рад Радне групе на изради Зрењанинске сиве књиге као и да се подигне свест код локалних предузетника и привредника да је потребно да се сами ангажују у вези са решавањем проблема који битно спутавају и отежавају њихово пословање.

 

С лева на десно – Лазар Ерне, Слободан Крстовић, др Милета Михајлов, Драган Видаковић, Горан Ковчевић, мр Милан Радовановић и Мирослаб Ђурић

 

Присутнима на трибини се најпре обратио Градоначелник града Зрењанина, др Милета Михајлов који је у свом обраћању позвао привреднике и предузетнике да на Трибини изнесу проблеме са којима се суочавају и предложе решења за превазилажење тих проблема и том приликом истакао да ће он лично заложити да заједно са надлежним службама учини све што је у њиховој моћи како би се тако идентификовани проблеми и решили. У свом излагању, Градоначелник је предложио и да се приступи изради „ЗРЕЊАНИНСКЕ СИВЕ КЊИГЕ ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНИХ КОМПАНИЈА КОЈЕ ПОСЛУЈУ У ЗРЕЊАНИНУ“. Где би се побројале оне фирме које послују у Зрењанину и које се одазивају на позиве за учешће у друштвено корисним акцијама које доприносе граду Зрењанину.

 

Драган Видаковић, председник „ЗРЕПОК“-а је поздравио идеју Градоначелника и рекао да ће „ЗРЕПОК“ подржати овакав пројекат и да поуздано зна да у Зрењанину послују и компаније које праве високе профите а да веома мало или нимало не учествују у животу града и решавању његових потреба, односно да се неодговорно понашају. Видаковић је истакао да је идеја овог пројекта да се сачини писани документ у којем би били наведени административни проблеми и препреке које се налазе у прописима и одлукама које су у надлежности како локалне тако и државне управе и да се понуде могућа решења за превазилажење тих проблема али да је крајњи циљ да се успостави редован канал комуникације заносван на узајамном поштовању и разумевању између пословне заједнице у Зрењанину и локалних власти како би се прекинула пракса да се усвајају одлуке у градској скупштини које се односе на предузетнике и привреднике а да се они при томе не само ништа не питају нити се чак о томе информишу осим преко средстава јанвог информисања.

 

Слободан Крстовић, пројектни менаџер „НАЛЕД“-а, је информисао присутне о проблемима на које се најчешће жале привредници и предузетници а то су рад катастра, органа Царине, Агенција за привредне регистре и службе пензијског и инвалидксог осигурања. Такође је упознао присутне о активностима Националне Алијансе за Локални Економски развој и спровођењу пројекта „Из лавиринта“ из кога је проистекла и „Зрењанинска сива књига“.

 

Горан Ковачевић је испред УПС-а истакао проблем који произилази из Закона о безбедности на раду који прописује да два одсто од укупног броја запослених у неком предузећу треба да буде оспособљено за пружање прве помоћи што у фирми која има око 700 запослених последично броји трошак и од преко 700 хиљада динара. Друго питање које се поставља јесте колико је та обука заиста применљива и делотворна у пракси.

 

Председник Општег удружења предузетника, Мирослав Ђурић као проблем види и то што се ПДВ наплаћује на фактурисане трансакције, а не на стварно реализоване.
Председник Регионалне привредне коморе мр Милан Радовановић је у свом обраћању указао на две групе проблема, прва група се односи на проблеме стимулације и дотока страних инвестиција док се други привредни проблеми односе на фискалну и парафискалну политику.

 

Овом приликом су присутни били у могућности да се информишу које примедбе су до сада достављене радној групи од стране привредника и предузетника, како су те примедбе процесуиране и на какве одговоре наилази радна група од стране градске и државне администрације.

 

На крају сви учесници Трибине су били јединствени по ставу да ће Зрењанинска Сива књига значајно допринети смањењу административних проблема који утичу на стварање бољег пословног амбијента у граду и уједно ће то директно утицати и на привлачење нових инвеститора и инвестиција.

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија