latinica | ћирилица

„ЗРЕПОК“ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ У МЕДИЈА ЦЕНТРУ У БЕОГРАДУ НА ТЕМУ : (НЕ)ПЛАЋАЊЕ ЧЛАНАРИНЕ ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ - ШТА ДА СЕ РАДИ?

28.02.2017

Чланови „ЗРЕПОК“-а су учествовали на конференцији за новинаре која је одржана у Медија центру у Београду на тему : (НЕ)ПЛАЋАЊЕ ЧЛАНАРИНЕ ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ - ШТА ДА СЕ РАДИ?

Конференцију је организовало „Удружење за заштиту уставности и законитости“ уз подршку пословних асоцијација и привредника који су против обавезног чланства у Привредној комори Србије.

Поред неуставног обавезног чланства у комори, главне замерке привредника на реформу коморског система су што Привредници нису били укључени у расправу о Коморском систему, у креирање новог Закона, и што је Одлука о чланарини донета без консултације са привредницима. Они сматрају да је обавезно требало извршити консултацију са привредницима, шта је за њих прихватљиво и шта могу очекивати од коморе за уложени новац по основу плаћања чланарине.

Учесници: с лева на десно Стева Кочалка – Председник ЗРЕПОК-а, Милош Цимеша – директор Удружења дистрибутера пића УНОДРОП; Саво Манојловић – председник Удружења за заштиту уставности и законитости, Георги Ганев – директор ПУ хотелијера и ресторана ХОРЕС и Драгољуб Бјелоглав, власник компаније ББ трејд, члан ЗРЕПОК-а foto: Medija centar Beograd

Начин на који је садашња скупштина Привредне коморе Србије  донела одлуку о висини и начину одређивања чланарине, сведочи да оваква Привредна комора није легитиман представник привреде Србије. Комора је донела Одлуку о чланарини не водећи рачуна о реалној економској снази привредника.

Чланови „Зрењанинског пословног круга - ЗРЕПОК“ неће плаћати чланарину Привредној комори Србије – изјавио је Стева Кочалка, Председник Удружења ЗРЕПОК.

„ЗРЕПОК“ ће сачекати да се огласи Уставни суд, пошто постоје озбиљне сумње да је обавезно чланство у Привредној комори неуставно.

Одлука о висини коморског доприноса је донета без консултације са привредницима, пре формирања органа Привредне коморе и пре него што је чланство у комори постало обавезно. Поред тога, сматрамо да је Одлука о чланарини неправична јер се одређује само на бази једног параметра, укупног прихода компаније, не узимајући у обзир реалну економску снагу фирме. О финансијским могућностима одређеног привредног субјекта не може да се говори само на основу укупног прихода. Успешност предузећа није укупан приход него профит, број запослених и други параметри. Овом Одлуком се фаворизују велике – углавном стране компаније, на рачун најздравијег дела српске привреде, пре свега средњих привредних субјеката са приходима од 1 до 10 милијарди динара на годишњем нивоу који су углавном у власништву српских држављана и који се налазе у развојном циклусу. – рекао је Председник „Зрењанинског пословног круга“.

foto: Medija centar Beograd

"Износ који би требало да платимо Привредној комори за чланарину, био би једнак износу пореза на добит који смо платили. Што је за сваки привредни субјект много, да плати удружењу 15 одсто добити. Нова Коморска чланарина поред тешких услова пословања и парафискалних намета за домаће привреднике представља озбиљан и неприхватљив трошак", изјавио је Драгољуб Бјелоглав из компаније "ББ траде".

Осим тога, пројектовани буџет Привредне коморе за наредну годину који је чак 4 пута већи од овогодишњег, говори и да представници Коморе нису искрени у наступима у којима тврде да ће привреда бити мање оптерећена коморским доприносима. – додао је Бјелоглав.

foto: Medija centar Beograd

Удружење за заштиту уставности и законитости је позвало привреднике да бојкотују плаћање чланарине. Саво Манојловић, Председник тог Удружења је рекао је да привредници који не желе да плаћају, не треба да плаћају чланарину, а ако их ПКС тужи због тога, према закону о Уставном суду, они имају право да од суда опште надлежности затраже да сачека док Уставни суд не донесе коначну одлуку.

На конференцији су изнели сличне ставове и представници Удружења за дистрибуцију пића УНОДРОП, Пословног удружења хотелијера и ресторана ХОРЕС,  Асоцијације малих и средњих предузећа и бројни привредници.

 

Погледајте снимак конференције:

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија