latinica | ћирилица

„ЗРЕПОК“ НА ПРИЈЕМУ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА

04.12.2009

На иницијативу председника „ЗРЕПОК“-а, Драгана Видаковића, градоначелник града Зрењанина, др. Милета Михајлов, примио је у свом кабинету представнике новооснованог удружења „Зрењанински пословни круг – ЗРЕПОК“. Циљ састанка је био да се градоначелник града, као носиоц најзначајније и најодговорније функције у граду, упозна са циљевима оснивања Удружења, мисијом и визијом удружења, примедбама и предлозима оснивача у погледу функционисања градске управе, као и пројектима које „ЗРЕПОК“ планира да реализује у наредном периоду. „ЗРЕПОК“ су на пријему представљали Драган Видаковић, председник и чланови ИО Будимир Јовановић и Горан Ковачевић.

 

Градоначелник је на самом почетку састанка поздравио оснивање овакве организације успешних привредника града Зрењанина и изразио своје лично уверење да друштвени ангажман најуспешнијих привредника је неопходан и насушно потребан како би се лакше превазилазили бројни проблеми са којима се град суочава и како би се брже град развијао.

 

Председник „ЗРЕПОК“-а, Драган Видаковић, се на почетку свог излагања, захвалио градоначелнику на пријему и одмах потом известио градоначелника о реалним разлозима и потребом за оснивање „ЗРЕПОК“-а. Он је истакао да је основни циљ иницијативе за састанком да се градоначелник као кључна личност у функционисању градске управе упозна са деловањем „ЗРЕПОК“-а и његовим циљевима како би могао сагледати могућности „ЗРЕПОК“-а и њиховог стављања у функцију решавања проблема у функционисању града Зрењанина.
Видаковић је градоначелнику предао и промотивни материјал о „ЗРЕПОК“-у али и фотокопије оснивачких аката „ЗРЕПОК“-а и све остале статутарне документације како би изворно могао да се упозна са организацијом „ЗРЕПОК“-а.
Видаковић је отворено изнео и виђење чланова „ЗРЕПОК“-а у погледу спекулација у јавности које су се појавиле паралелно са оснивањием а у којима је окупљање најуспешнијих пословних људи у Зрењанину доживљено као жеља оснивача „ЗРЕПОК“-а да се баве политиком и да „ЗРЕПОК“ виде као политичку организацију или као удружење које претендује у будућности да „заузме“ власт. Посебно се осврнуо и на гласине у вези са „повезаношћу“ новооснованог удружења и бившег градоначелника Горана Кнежевића, истакавши некоректно писање појединих дописника београдских медија као што су „НОВОСТИ“ у којима су на бази полуистина изнете и многе потпуно неосноване инсинуације са циљем да се „ЗРЕПОК“ у старту дискредитује.
Видаковић је разуверио градоначелника у погледу таквих спекулација и изнео да оснивачи као доказано одговорни људи немогу више да „седе скрштених“ руку и да гледају како град пропада и како се мноштво проблема за које постоји решење не решава. Осим тога, Видаковић је истакао и процену да постојеће организације као што је Привредна комора или Опште удружење предузетника нису препознати од стране оснивача „ЗРЕПОК“-а као оквир у којем могу да искажу своје стварне могућности у погледу потребе да се одуже средини у којој живе и раде и да је то кључни разлог због које су се одлучили на самостално организовање и сопствено виђење давања доприноса успешних људи у превазилажењу бројних проблема са којима се наш град и наша земља суочавају у овим тешким временима.
Након тога, Јовановић је упознао градоначелника са мноштвом проблема са којима се суочавају инвеститори у Зрењанину у погледу добијања грађевиснких дозвола и колико се све то лоше рефлектује на фирме из грађевинског сектора, али и изено процену да ће уколико се овај проблем не буде ускоро решио, ескалирати у том облику да ће мноштво радника запослених у грађевинском сектору у Зрењанину остати без посла.
Видаковић је истакао проблем важеће одлуке о локалним комуналним таксама која на један потпуно непримерен начин уређује ову област због чега су нарочито угрожени мали привредни субјекти и предузетници који ова кризна времена и најтеже подносе. Зато је предложио градоначелнику да се иницира израда нове одлуке која ће уважити потребу да се равномерније спроведе оптерећивање таксених обвезника у складу са њиховом економског снагом.
Горан Ковачевић је изено своју инцијативу у погледу могућег смањења употребе ПВЦ кеса које у великој мери загађују животну средину јер су наразградиве и до 1000 година. Он је ову своји иницијативу илустровао као могућ пример конкретног доприноса „ЗРЕПОК“-а у погледу озбиљног проблема какав је загађење животне средине.
Присутни представници „ЗРЕПОК“-а су упознали градоначелника и са још неким важним проблемима који постоје у граду и који се могу релативно лако решити, а да „ЗРЕПОК“ може дати конкретан допринос у решавању тих проблема, али да је неопходно да се успостави стална комуникација између градске управе и „ЗРЕПОК“-а као и да се разуме да је деловање „ЗРЕПОК“-а у најбољем интересу не само оних који су преузели одговорност за управљање градом већ и свих грађана и предузетника и привредника који послују у Зрењанину.
На крају је закључено да под хитно треба организовати састанак на којем би били присутни и најважнији градоначелникови сарадници како би се и они упознали са примедбама и предлозима „ЗРЕПОК“-а и како би се могло кренути у њихово решавање.
Градоначелник се сагласио са свим што је изнето и предложио да се такав састанак организује у најкраћем могућем року и предложио да то буде 08. децембар што су представници „ЗРЕПОК“-а и прихватили.
Састанак је протекао у изузетно позитивној и конструктивној атмосфери. Градоначелник Зрењанина је посебно нагласио да му је драго да су се људи у „ЗРЕПОК“-у окупили и да су спремни да дају свој допринос унапређењу услова живота и рада у Зрењанину, те да је одржавање оваквих састанака између градске власти и Удружења као што је „ЗРЕПОК“ од изузетног значаја за проналажење најбољих решења за бројне проблеме у граду.не искустава и доношења одлука које би биле у интересу свих житеља Зрењанина.

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија