latinica | ћирилица

„ЗРЕПОК“ У САРАДЊИ СА „НАЛЕД“-ОМ ОРГАНИЗОВАО ПРОМОЦИЈУ РАЗВОЈА ЈАВНО-ПРИВАТНОГ ПАРТНЕРСТВА У СРБИЈИ И КОНКРЕТНИХ МОГУЋНОСТИ ПРИМЕНЕ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ

20.12.2012

У четвртак 20.12.2012. године, са почетком од 10 часова у Конгресној сали Хотела „Војводина“ одржана је Промоција Развоја Јавно-приватног партнерства у Србији и конкретних могућности примене у Средњобанатском округу. Организатори скупа били су „Зрењанински пословни круг – ЗРЕПОК“, „Национална асоцијација за локални економски развој – НАЛЕД“ уз подршку Уније послодаваца Србије - Послодавци Зрењанина и под покровитељством Града Зрењанина.

 

Циљ трибине био је Упознавање носиоца јавних функција локалних самоуправа, привредника и заинтересоване јавности Средњебанатског округа са специфичностима и карактеристикама овог модела улагања у домену инфраструктуре, комуналних услуга и ресурса и обновљивих извора енергије.


Драган Видаковић, председник „Зрењанинског пословног круга“ је у име организатора поздравио присутне учеснике и захвалио се на њиховом доласку, потом је дао реч Дарку Карану, Помоћнику Градоначелника, који је иначе задужен за координацију између градске управе и виших органа власти.


Дарко Каран је у име кабинета градоначелника и у своје лично име поздравио присутне и рекао да је тема јако битна за даљи развој града и општина у Србији. Он је рекао да добри примери праксе потврђују да је Јавно приватно партнерство кључ даљег развоја не само јавних служби него и општег развоја градова и општина и да предавање на ову тему је више него добро дошао у Зрењанину.

 

Драган Видаковић је у неколико реченица представио „ЗРЕПОК“ и мотиве да организује један овакав циљ. Он је рекао да је „ЗРЕПОК“ препознао у Јавно приватном партнерству једну велику могућност, наиме концепт ЈПП-а као модела инвестирања и развоја инфраструктуре је веома распрострањена у свету и показало се најуспешнијим у земљама које највише привлаче стране инвестиције. Видаковић је додао да код нас Јавно-приватно партнерство још није заживео због недостатка законског оквира који је створен тек прошле године усвајањем новог закона о приватном партнерству и концесијама уједно је истакао и то да је овај концепт најпримеренији локалним самоуправама.

 

Према речима Председника „ЗРЕПОК“-а је веома значајно да привредници и широка јавност добију информацију о овом концепту улагања, инвестирања и сарадње јер за успех ЈПП неопходна је подршка и политичке елите и свеукупне јавности.

 

Виолета Јовановић, Извршни директор „НАЛЕД“-а, је похвалила сарадњу са „ЗРЕПОК“-ом. Она је рекла да је „НАЛЕД“ ангажован на теми Јавно-приватно партнерство од 2010. Године. Ове године у сарадњи са УСАИД-ом и амбасадом Велике Британије у Београду су кренули корак даље и организовали Самит о Јавно приватном партнерству, те након тога родила се идеја да заједно са „ЗРЕПОК“-ом представе моделе Јавно-приватног партнерства и у Зрењанин.

 

Дарко Каран Помоћник градоначелника, Драган Видаковић председник „ЗРЕПОК“-а, Виолета Јовановић Извршни директор „НАЛЕД“-а

 

Душан Васиљевић - Шеф Тима за регулаторне реформе у привреди на „УСАИД“-овом пројекту за боље услове пословања је одржао презентацију на тему: Јавно-приватна партнерства: Могућности и ограничења он је у току предавања навео и конкретне примере из области комуналних услуга.

 

Тања Стојановић, шеф одсека за обновљиве изворе енергије у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине је упознала присутне са активностима Министарства из ове области и укратко представила пресек стања и услове коришћења обновљивих извора енергије у Србији. Након тога је Филип Филиповић представио основне карактеристике законодавног оквира у коме се може данас реализовати Јавно приватно партнерство у Србији и издвојио најзначаније карактеристике законског оквира.

 

Градоначелник града Зрењанина, мр Иван Бошњак се прикључио трибини и са пажњом пратио излагање Ненада Дограјића , директора „Global International Utilities BGD, Global Financial Holdings LTD“ који је изнео искуство Британије у реализацији јавно-приватних партнерстава у области третмана комуналног отпада, конверзије чврстог и биоразградивог отпада у електричну и топлотну енергију и представио конкретне примере како би то изгледало у Србији.

 

 Учесницису су са пажњом испратили излагања – међу учесницима и Градоначелник Зрењанина  мр Иван Бошњак

 

У току дискусије Ненад Дограјић је изнео мишљење какве су могућности да Град Зрењанин по моделу Јавно приватног партнерства добије постројење за третман комуналног отпада и одговарао на питања учесника.

 

На слици – Ненад Дограјић и Драган Видаковић

 

На крају се Драган Видаковић захвалио свим говорницима као и учесницима овог скупа и рекао да се нада да је трибина била корисна, он је додао да је сигуран да је тема до сада била недовољно позната и изразио жељу да град Зрењанин у неком будућем периоду има и конретне користи од Јавно-приватног партнерства.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија