latinica | ћирилица

„УМ-ИНГ“ И „ПЕТКУС“: ПРИМЕР РАЗВОЈА ЗРЕЊАНИНСКЕ ПРИВРЕДЕ

22.06.2020
  • У току је изградња четврте хале компаније „Ум-инг“, која послује 17 година. Реч је о објекту од око хиљаду квадрата. – У процесу смо куповине и озбиљне машине за обраду метала. Сврставамо се у ред малобројних фирми које могу да раде све облике транспортне опреме и доста машина из бранше којом се бавимо. Уз подршку локалне самоуправе и немачког партнера озбиљно напредујемо и добијамо све више послова. За ову годину смо све договорали и већ припремамо наредне пословне подухвате – каже Марко Умићевић, генерални директор компаније „Петкус инжењеринг”, која је део „Ум-инг“ групе.

Ове компаније посетио је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић са сарадницима.

  • Ово је прави пример развоја зрењанинске привреде и најбољи показатељ у којем правцу иде наш град. Само податак да је у последње четири године отворено пет хиљада нових радних места у новим и старим фирмама одличан је показатељ. А радује ме да нису само странци заинтересовани за ширење производње и куповину плацева, већ то чине и зрењанински и остали српски привредници који овде послују – оценио је градоначелник.

„Ум-инг” је основан 2003. године, а 2011. је подигао погоне и започео производњу у индустријској зони „Багљаш”. Фирма, чији је оснивач зрењанински привредник Борислав Умићевић, бави се првенствено пројектовањем и производњом опреме и услугама консалтинга и инжењеринга у домену уљарске индустрије.

Мешовито предузеће „Петкус Балкан”, са угледним немачким партнером формирано је уз поделу власништва у односу пола-пола. Подручје Балкана, односно све земље бивше Југославије, Румунија, Бугарска, па и Мађарска, у домену градње и коришћења капацитета уљарске индустрије ослањају се на „Петкус ” и „Ум-инг”. У зони „Багљаш” ове компаније сада послују у три производне хале.

Делатност су прошириле и на изградњу силоса, фабрика сточне хране, дорадних центара за семенску робу и производњу опреме за млинарску индустрију.

  • Фирма „Петкус” коју смо отворили накнадно, бави се пројектовањем софтвера, Немци су и ту препознали шансу, заинтересовани су за наше услуге. Коцкице су се полако сложиле, и уз подршку Града успели смо да купимо још један плац на којем смо проширили производне капацитете и остварили зацртане циљеве – закључује Марко Умићевић. Он напомиње да тренутно реализују три пројекта у Хрватској, Мађарској и Русији.

Извор: Лист Зрењанин

Фото: Град Зрењанин

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија