latinica | ћирилица

MИНИСТАРКА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ПОСЕТИЛА ФИРМУ ЧЛАНИЦУ ЗРЕПОК-А ,,МЛЕКОПРОДУКТ"

17.04.2016

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Србије Снежана Богосављевић Бошковић посетила је "Млекопродукт" у Зрењанину, предузеће које је захваљујући помоћи тог министарства успело да део својих производа пласира и на руско тржиште.

"Оно што сам овде видела јесте подстицајно за нас у министарству и привреду Србије, јер је реч о савременој млекари којој требају значајне количине сировина, ова млекара откупљује на дневном нивоу преко 115.000 литара млека и има широк асортиман производа, а у плану су и нови производи и нова тржишта", казала је она.

Богосављевић Бошковић је навела да је Министарство пољопривреде помогло том предузећу како би своју производњу могли да пласирају и на руско тржиште, што је од великог значаја, јер ће на тај начин бити омогућен пласман млека које производе домаћи пољопривредни произвођачи којима је сигуран откуп веома важан.

Сточарство је, како је навела, за пољопривреду Србије важно, а за министарство је важна производња млека и због тога су издвајана значајна средства у смислу подстицаја млекарског сектора.

"Имамо премије за млеко у износу од седам динара, али не само да су присутне премије по литру, већ дајемо и значајна подстицајна средства по свакој млечној крави од 25.000 динара", рекла је министарка.

Богосављевић Бошковићева је додала и да је министарство појопривреде чинило и друге напоре како би заштитило сектор млекартва и да је резултат тога позитиван тренд у сточарској производњи, да после вишегодишњег и деценијског негативног тренда броја млечних крава и животиња, у 2015. су приутни позитивни трендови.

"Радује ме податак да је у средњобанатском округу забележен пораст и производње и сточног фонда, већи од просека за Србију. Очекујем да се позитиван тренд настави и у наредном периоду", додала је она.

Директор "Млекопродукта" Живанко Радованчев указао је на тешку ситуацију у откупу и продаји и навео да европски тржни вишкови отежавају укупно пословање.

"Морам рећи да бисмо тешко преживели да нисмо наилазили на разумевање у министарству пољопривреде и Владе Србије који су препознали да у оквиру ограничених финансијских средстава уложе значајна средства за премију за млеко, субвенцију за приплодна грла и да у новом закону нађе место за сточаре које треба подржати", рекао је Радованчев.

Зрењанински "Млекопродукт" један је од најбољих примера приватизације у том граду, 2004. преузео га је француски "Богрен", који је пре неколико година докапитализацијом постао 100 одсто власник зрењанинске млекаре.

ИЗВОР: БЕТА

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија