latinica | ћирилица

ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА „ЗРЕПОК“-А ЛИСТУ „ЗРЕЊАНИН“ НА ТЕМУ ШТА ПОСЛОВНА ЗАЈЕДНИЦА ОЧЕКУЈЕ ОД НОВИХ ВЛАСТИ

24.08.2012

За најтиражнији регионални лист у Србији, лист „ЗРЕЊАНИН“, председник Зрењанинског пословног круга је дао интервју у којем је одговарио на питања новинарке Љиљане Баиловић у вези тога како „ЗРЕПОК“ оцењује резултате протеклих избора, какву је имао сарадњу са претходним локалним властима и шта очекује од нових, као и о томе који су кључни проблеми града и како се могу превазићи. У наставку можете прочитати интервју у целости.

 

Питање:

Након мајских избора политичка констелација на нивоу Републике променила се, а тако исто и у Зрењанину. Каква су очекивања привреде од нове Владе Србије и локалних власти, разговарали смо са Драганом Видаковићем, председником „Зрењанинског пословног круга“ (ЗРЕПОК) и познатим привредником.

 

Одговор:

ЗРЕПОК је део цивилног друштва и пословне заједнице и као такав доприноси демократизацији наше земље у којој има и превише странака, политике и политизирања од којих нема много користи, али зато често буде много штете. Ми поштујемо изборну вољу суграђана и прихватамо легално изабране представнике грађана и спремни смо да са њима сарађујемо без обзира којој политичкој опцији припадају. Од Владе Републике Србије очекујемо да има много више слуха за предлоге и иницијативе које долазе из привреде – указује Видаковић.

 

Питање:

Први пут после 14 година у Зрењанину су се ДС и ЛСВ нашле у опозицији, скупштинску већину формирала коалиција СНС-СПС. Шта у ЗРЕПОК-у очекују од ове промене?

 

Одговор:

Од нових градских власти очекујемо, пре свега, да се не оптерећују било каквим предубеђењима у односу на наш ангажман, већ да настоје да искористе наше ресурсе и нашу добру вољу. Мислим да смо небројено пута доказали да можемо дати много више него што добијамо од ове средине и да смо као такви корисни чланови овог друштва који имају озбиљан потенцијал који не треба гушити, већ ставити у функцију напретка нашег града. Управо зато, мислим да би наш глас требало још више да се чује, а према нашим предлозима да се односе са много више разумевања.

 

Питање:

Зрењанин има сертификат града који унапређује пословни амбијент (НАЛЕД). Како оцењујете досадашњу сарадњу ЗРЕПОК-а са градским властима?

 

Одговор:

НАЛЕД-ов сертификат представља једну од бољих ствари која се догодила нашем граду у последње време, а ја са поносом могу рећи да је ЗРЕПОК томе значајно допринео и то је добро познато како претходној власти тако и јавности која прати наш рад. У погледу сарадње, могао бих у једној реченици рећи: више него што смо очекивали, али и много мање од жељеног. Разлог томе је што је оснивање ЗРЕПОК-а дочекано од стране тадашње владајуће политичке елите у Зрењанину са много сумњи и предрасуда, па смо превише изгубили времена и труда како би успоставили нормалну комуникацију, како би нас прихватили као конструктиван део заједнице. Отуда су многи наши предлози и иницијативе опструисани, а они који су и прошли, пролазили су само захваљујући јаким аргументима и нашој огромној упорности што је резултирало са много мање ефеката него што је то могло бити.

 

Питање:

Према виђењу ЗРЕПОК-а, реализација којих пројеката треба да буде приоритет нових власти у Зрењанину. Стратешке тачке до сада су биле нова индустријска зона, изградња обилазнице и фабрике воде, ревитализација старе зрењанинске привреде... А убудуће?

 

Одговор:

Ефикасна и добро организована градска управа је један од кључних предуслова за развој града, зато ЗРЕПОК сматра да приоритетни задатак нових градских власти треба да буде управо реформа градске управе. Неопходно је направити реорганизацију у локалној администрацији како би она постала ефикасан, а јефтин сервис грађана и локалне економије, примерен њиховим могућностима и потребама. У том циљу потребно је да ураде оно што су и обећали, „департизацију“ функција, што подразумева да се јавним конкурсима изаберу најквалитетнији људи за најодговорнија радна места. Њима треба дати већу слободу, али и одговорност за резултате који се стално морају упоређивати са утврђеним циљевима. Скромнија и ефикаснија градска управа би свакако имала и више новца за капиталне инвестиције од којих је, по ЗРЕПОК-у, најзначајнији завршетак обилазнице, јер то решава нагомилавање додатних проблема непримереним саобраћајем кроз град и пружа нове развојне могућности.

 

Питање:

Какви су изгледи да се економска криза у Србији, а посебно у Зрењанину, превазиђе и осете побољшања како у пословним билансима, тако и у инвестицијама, запошљавању, коначно и у животном стандарду?

 

Одговор:

Нову власт чекају бројни проблеми које сасвим сигурно неће моћи сама да решава. Било би веома корисно да политичари са најодговорнијих нивоа власти пронађу начина не би ли укључили што шире слојеве друштва у решавање проблема. Мале су шансе да се ишта осетније промени уколико се не ангажују сви ресурси којима располажемо. У том смислу, ЗРЕПОК и његови чланови, стоје на располагању свима којима је стало да циља који би морао бити свима заједнички, а то је да град Зрењанин учинимо пожељним за живот и рад.

 

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија