latinica | ћирилица

Владимир Грубанов

Владимир Грубанов је једна од најистакнутијих личности позоришног живота Србије, превасходно у сегменту неоправдано запостављене области луткарског стваралаштва. Инвентивношћу, знањем и огромном енергијом обележио је српско луткарство у последње три деценије, презентујући на међународном плану, као и домаћој јавности врхунска остварења у виду луткарских позоришних представа.

Редак јубилеј, 50 година уметничког рада прославиће Владимир Грубанов 2013. године. Током пола века, од 1963. године, у Зрењанину, кроз институције Трибина младих, Дом омладине, Центар за културу, све до доласка у Народно позориште "Тоша Јовановић" 1978. године оставља неизбрисив траг у културном животу Србије. Тај период обележили су изузетни успеси младих стваралаца омладинског Драмског студија (двоструки победници на фестивалима омладинских позоришта Србије), победници на југословенским фестивалима рецитатора уз низ награда на фестивалима у тадашњој Југославији. Оснивач и инструктор Драмског студија, Владимир Грубанов, уредник културних програма исказује вишеструке способности кроз учешће у најзначајнијим друштвеним и културним манифестацијама Зрењанина и Војводине, као сценариста, редитељ и водитељ. Висок ниво изведених програма препоручује га широј културној јавности, тако да 1978. године преузима послове уредника ванрепертоарских програма у Народном позоришту "Тоша Јовановић". Тај период карактерише манифестација "Зрењањинско лето" осмишљена као позоришна смотра најбољих малих сценских форми. Аутор овог пројекта, Владимир Грубанов, омогућио је током 3 године публици у Зрењанину најбоље представе у којима су наступили најпознатији глумци тадашње Југославије: Љуба Тадић, Стево Жигон, Фабијан Шоваговић, Иво Сердар, Рада Ђуричин, Зијах Соколовић, Ташко Начић, Радош Бајић уз још бројна позната глумачка имена. Успех ове манифестације отворио је простор за организацију сличних у градовима широм Војводине и Србије.

Луткарска сцена Народног позоришта "Тоша Јовановић" прославља 55 година постојања и професионалног рада. Владимир Грубанов је провео на челу ове угледне позоришне институције 30 година, обележивши својим радом период од 1980. до 2011. године. Сложеност и комплексност позоришне делатности луткарске сцене у Зрењанину огледа се и у продукцији представа на два језика српском и мађарском. Ансамбл Луткарске сцене чине представници пет нација (Српске, Мађарске, Словачке, Руске и Словеначке) што представља специфичност карактеристичну за мултинационални састав Војводине. Беспрекорна сарадња, без и најмањег инцидента, заснована искључиво на уметничким и људским квалитетима у пракси демонстрира изузетне могућности заједничког живота и рада. Од нарочите је важности је мултинационални састав, доказујући колико је ова вредност Војводине значајна. Током три деценије овај сложен организам беспрекорно је функционисао са изузетним успехом јер су представе на оба језика квалитативно биле уједначене и награђиване.

Висок професионални ниво, специфична луткарска естетика, непресушна инспирација и велика енергија нашле су свој одраз у израстању зрењанинске Луткарске сцене у једно од најзначајнијих позоришта те врсте у ширим европским оквирима, сврставајући луткарску позоришну уметност Војводине и Србије у ред са водећим земљама. Ни од 324 награде са бројних међународних и домаћих фестивала показатељ је успешности промоције српског позоришног стваралаштва кроз наступе у: Холандији, Немачкој, Аустрији, Италији, Мађарској, Румунији, Бугарској, Грчкој, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори. Огроман допринос угледу на интернационалној сцени дао је Владимир Грубанов креирајући комплетан рад луткарске сцене у вишеструкој улози директора, уметничког и организационог руковођења, односа са јавношћу. На специфичан и препознатљив начин утиснуо је јединствен и снажан печат у позоришни живот Србије, кроз наступе на БИТЕФ-у, Стеријином позорју, Триеналу европског луткарства у Печују (Мађарска), "Златном Делфину" у Варни (Бугарска), Светском фестивалу луткарства у Атини (Грчка) и многим другим репрезентативним позоришним фестивалима у Европи.

Ауторитет и углед на међународном плану резултирали су постављањем Владимира Грубанова на место уметничког директора Међународног фестивала луткарства у Атини (Грчка). У периоду од два мандата (укупно 8 година) веома успешно је обављао поверене послове, о чему најбоље сведочи дужина трајања функције.

У широкој лепези деловања Владимир Грубанов је дао велик допринос у настајању и конституисању бројних престижних фестивала позоришта за децу, најчешће у улози оснивача и коаутора у профилисању структура свих фестивалских активности. Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици, Међународни фестивал "Златна искра" у Крагујевцу, Међународни фестивал позоришта за дјецу у Котору (Црна Гора), Међународни фестивал позоришта лутака у Бања Луци (Босна и Херцеговина), Фестивал професионалних позоришта лутака Србије, Фестивал професионалних позоришта Војводине, "ФЕСТИЋ" и "Позориште Звездариште" у Београду, Фестивал еколошког позоришта за децу у Бачкој Паланци. Сви наведени фестивали своју успешност у добром делу дугују Владимиру Грубанову.

Апсолутна посвећеност, приврженост и знање Владимира Грубанова добро су познати и ван граница Србије. Велика част указана му је позивима да одржи семинаре и стручне радионице на високообразовним институцијама у Црној Гори (Цетиње) и Хрватској (Осјек), односно на тамошњим академијама драмских уметности. О успешности ових едукативно-педагошких активности говоре позиви за наставак сарадње, посебно са Академије у Осјеку, као и позви са Академије драмских уметности у Сплиту (Хрватска). Семинари, предавања и стручне радионице до сада одржани представљају велико признање луткарству Војводине и Србије кроз презентацију Владимира Грубанова.

Значајан сегмент у подизању нивоа луткарског позоришног живота представља Драмско-луткарски студио за едукацију младих и припрему за специфичне захтеве сцене. Оправданост постојања оваквог облика образовања потврђена је са 14 младих глумаца-луткара који су професионално ангажовани у позориштима и већ су носиоци награда и признања. Недостатак кадрова у луткарству Србије инвентивно и врло успешно премостио је Владимир Грубанов као оснивач и предавач у Студију, попунивши тако празнину услед непостојања специфичних образовних институција. Све делатноси у трајању од 4 године везане за Студио одвијале су се у Народном позоришту "Тоша Јовановић" у Зрењанину уз пуну логистичку и стручну подршку, неопходну за успешан завршетак овог едукативог процеса.

Вишеструки таленат и способност Владимира Грубанова дошла је до изражаја и на музичком плану. Успешно је компоновао музику за бројне представе, доприносећи на тај начин и у овом делу позоришног стваралаштва. Потврда врхунског квалитета стигла је у виду награде за најбољу оригиналну музику на Југословенском фестивалу позоришта за дјецу у Котору (Црна Гора), у представи "Мала Ружа", по мишљењу стручне критике, једној од антологијски вредних представа.

Континуитет квалитета, креативност, доследност и потпуна приврженост дефинисале су Владимира Грубанова као равноправног партнера у комуникацији са водећим европским ауторитетима што је довело до сталне сарадње са Државним луткарским позориштима из Бугарске (Бургас и Видин) и Мађарске (Печуј и Бекешчаба). Кроз све видове регионалне и прекограничне сарадње афирмисано је позоришно стваралаштво Војводине и Србије (размена представа, писаца, редитеља, сценографа) ширећи утицај нашег луткарства ван граница наше земље.

Владимир Грубанов је биран у најзначајније форуме везане за делатности позоришта: Извшни одбор Савеза драмских уметника Србије, Председништво Заједнице професионалних позоришта Војводине, Председништво међународне асоцијације луткара УНИМА, стручни консултант за формирање луткарског позоришта Косова и Метохије, по препоруци Министарства културе Републике Србије, организационе одборе бројних међународних и домаћих фестивала. Професионални и људски квалитети сврставају га у ред најзначајнијих креатора позоришног живота Војводине и Србије у последњих 30 година.

Бројне награде и признања обележиле су богату каријеру Владимира Грубанова. Из мноштва издвајамо:

- Награда за најбољу оригиналну музику у представи "Мала Ружа" на Југословенском фестивалу позоришта за дјецу у Котору

- Награда "Златна искра" за допринос развоју истоименог фестивала у Крагујевцу

- Награда "Златна ружа" за допринос стваралаштву за децу

- Награда града Зрењанина

- Награда "Лаза Телечки" за допринос развоју позоришне уметности

- Годишња награда Народног позоришта "Тоша Јовановић" четири пута

- Награда “Бошко Зековић” Позоришта младих за свеукупан допринос развоју луткарства за 2010. годину

Владимир Грубанов је личност која је вишеструко обележила позоришни живот Војводине и Србије остављајући дубок и значајан траг посебно на плану луткарског позоришта. Име овог позоришног прегаоца ужива велик углед и поштовање од Холандије до Русије и од Балтика до Грчке. Речју, много је позоришних центара у Европи у којима његово име значи знатно више од поштованог госта. Креативношћу и знањем, флексибилношћу и хтењем, несаломивом вољом и енергијом, потпуном припадношћу свету позоришне уметности у непрекидном низу од 30 година оставио је антологијске представе, ниску од 324 награде, много младих глумаца, бројне фестивале и велик део себе уграђен у нове пријатеље и поштоваоце српског театра и државе Србије. Јединствен по много чему, померао је границе, истраживао и обликовао део модерног српског театра, доводећи га у раван најзначајнијих у европским размерама.
 
Из свега наведеног, сагледава се изузетна личност Владимира Грубанова као културног ствараоца и личности која завређује признање уметницима односно стручњацима у култури за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина.

Преминуо је 10. октобра 2019. године, после дуге и тешке болести.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија