latinica | ћирилица

Роман Бугар

Роман Бугар је рођен 14.07.1985. у Зрењанину од оца Бугар Маринела и мајке Бугар Љиљане. Живи у Ечки.
Основну школу „др. Александар Сабовљев” завршио је у Ечки, на румунском наставном језику. Паралелно са њом завршио је и нижу музичку школу „Јосиф Маринковић“ у Зрењанину. После завршене основне школе, 2000. године, уписао је средњу музичку школу „Јосиф Маринковић“, смер музички извођач (виолиниста) у класи професора Шивег Тибора, коју је завршио 2004. године. После завршене музичке школе уписао је Академију уметности у Новом Саду, музички одсек, група за гудачке инструменте, подгрупа за виолину, коју је заврсио 2008. Исте године уписује магистратуру у Бања Луци, у класи Уроша Пешица и касније код Марије Мисите.
2009. оснива Зрењанински камерни оркестар који после дуже паузе поново почиње са радом. Исте године постаје концертмајстор и диригент оркестра Националног савета румунске националне мањине.
2011. изабран је за председника Великог Фестивала фолклора румуна из Војводине.
2013. године окупља музичаре родом из Зрењанин и оснива Зрењанинску филхармонију.
Прва виолина је у гудачком квартету „Панонија“, сарађује са разним оркестрима у Србији: Нови симфонијски оркестар „Макрис“, Оркестар опере СНП-а, Фестивалски оркестар Номус-а, Фестивалски оркестар Котор Арт-а, Бањалучка филхармонија, Црногорски симфонијски оркестар и други...
2015. године постављен је на место в.д. директора Војвођанског симфонијског оркестра.
2016. године добија место директора са мандатом на 4 године у Војвођанском симфонијском оркестру.
Исте године уписује докторат код професора Флоријана Балажа
Власник је музичког студија М 2932.
Ожењен је и отац једног детета.

Контактирајте нас

ЗРЕПОК, Краља Александра I Карађорђевића 15/III, Град Зрењанин, Република Србија